Šest vitamina koji usporavaju starenje :: Semberija INFO ::

 

Šest vitamina koji usporavaju starenje


Jeste li se ikada zapitale zašto neke starije žene izgledaju mlađe te su zdravije u odnosu na njihove godine?

 Iako genetika i faktori životnog stila određuju brzinu starenja, određeni vitamini ne samo da usporavaju proces već i poboljšavaju cjelokupno zdravlje i blagostanje. Evo i koji.

Vitamin A

Neophodan za obnovu i rast ćelija, unos odgovarajućih količina ovog vitamina štiti sve organe. On održava opšte zdravlje očiju, smanjujući rizik od razvoja degeneracije makule (čest uzrok gubitka vida kod starijih osoba) te pomaže u borbi protiv tamnih kolutova ispod očiju.

Možete ga naći u kremama na bazi retinola, a kada je riječ o hrani, sljedeće namirnice ga sadrže u izobilju: špinat, brokula, kelj, zelena salata, mrkva, bundeva, dinja, bosiljak i origano. Takođe, pomenuti vitamin ulazi u sastav životinjske i riblje jetre, jaja, mlijeka i sira.

Vitamin B

Ima snažna anti-aging svojstva te je od vitalnog značaja za funkcionisanje organa. On pomaže u sprečavanju trošenja mišića (što obično počinje u tridesetim godinama života) te povećava stopu metabolizma što znači da brže sagorijeva masti i usporava debljanje u starijoj dobi. Vitamin B poboljšava koncentraciju te sprečava nastanak zaboravnosti kojoj su starije osobe obično podložne.   Vitamin B3 poboljšava sposobnost kože da zadržava hidrataciju koja se često gubi u starijem dobu. Najbolji izvori B vitamina su piletina, jaja, mlijeko, mahunarke, orašasti plodovi i većina voća i povrća.

Vitamin C

On je snažni antioksidant koji smanjuje starenje ćelija neutralizovanjem slobodnih radikala. Pored toga, vitamin C od suštinskog je značaja za izgradnju kolagena, važnog strukturalnog proteina kože koji smanjuje bore i činu kožu čvrstom i mladolikom. Najbolji izvori ovog vitamina su voće iz porodice citrusa, jagode, brokula i paprike.

Vitamin D

On omogućuje apsorpciju kalcijuma te je važan za zdravlje kostiju. Vitamin D sprečava razvoj osteopenije i osteoporoze kod žena u post-menopauzi. Pored toga, on ima pozitivan uticaj i na imunitet.

Najbolji izvor ovog vitamina je sunčeva svjetlost, ali ga možete pronaći i u masnim vrstama ribe (tunjevina, skuša, losos). Manje količine zastupljene su u jajima, siru i goveđoj jetri. Možete ga unositi i u vidu suplemenata, ali je prije toga potrebno da se posavjetujete sa farmaceutom ili doktorom.

Vitamin E

Ovaj snažni antioksidant štiti membrane ćelija pomažući koži da zadrži hidrataciju čineći je mladolikom. Pored toga, istraživanja pokazuju da vitamin E štiti i od kardio-vaskularnih oboljenja: njegova aktivnost sprečava oštećenja koja mogu nastati usljed djelovanja slobodnih radikala te sprečava nastajanje krvnih ugrušaka.

Najbolji izvori ovog vitamina su orašasti plodovi, pšenične klice, ovas, avokado, mliječni proizvodi i lisnato zeleno povrće. Proizvodi za njegu kože uglavnom su obogaćeni ovim vitaminom.

Vitamin K

Ovaj vitamin pomaže u održavanju jačine kostiju kao i u smanjenju tamnih kolutova ispod očiju. Najbolji izvori vitamina K su špinat, zelena salata, kelj, cvekla, prokelj, repa i nehidrogenizovana biljna ulja.

Nezavisne novine