Sve dobrobiti grožđa :: Semberija INFO ::

 

Sve dobrobiti grožđa


Grožđe je zdravo voće, bogato vitaminima, antioksidantima i hranjivim sastojcima, a koža s crvenog grožđa sadrži polifenol resveratrol, koji je odličan za rad srca.

Uzgoj grožđa datira od najmanje 2400. godine p.n.e., a danas se svake godine uzgoji više od 77 miliona tona grožđa, najviše u Kini, Italiji i SAD-u. U nastavku saznajte sve blagodeti ovog ukusnog osvježavajućeg voća.

Nutritivna vrijednost grožđa

"Jedna šolja grožđa sadrži 100 kalorija, pa je zato grožđe izvrsna grickalica s puno hranjivih sastojaka", kaže dijetetičarka May Zhu. U svakoj šolji grožđa ima 1,1 grama proteina, 1,4 grama vlakana, 27,3 grama ugljikohidrata, 15 grama šećera i 0,3 grama masti.

Zdravstvene dobrobiti grožđa

"Grožđe često ima lošu reputaciju jer je slatkog okusa, ali je ovo voće zapravo vrlo hranjivo. Grožđe sadrži razne antioksidativne fitonutrijente, uključujući stilbene, flavonole, fenolne kiseline i karotenoide", kaže Tamar Samuels, dijetetičarka i suosnivačica firme Culina Health. Ovaj visok nivo antioksidansa pomaže u zaštiti tjelesnih ćelija od oksidativnog stresa, ali najbolje je da ovo voće jedete cijelo, a ne u obliku soka.

"Imajte na umu da se većina antioksidansa u grožđu nalazi u koži i sjemenkama ploda", kaže Samuels.

Evo što još čini grožđe zdravim voćem:

Prepuno je vitamina

"Grožđe je prepuno vitamina C, K i kalijuma koji pomažu u održavanju zdravlja kože, kostiju i srca", tvrdi Zhu. Jedna čaša grožđa osigurava približno 27 odsto dnevnog unosa vitamina C, koji podržava vaš imunološki sistem, pojačava proizvodnju kolagena i pomaže povećati apsorpciju željeza.

Izvrstan su izvor vlakana

Šolja grožđa sadrži 1,4 grama prehrambenih vlakana, što je 5 odsto od ukupno preporučenog dnevnog unosa.

"Kad se jede u odgovarajućim količinama, vlakna u grožđu mogu poboljšati probavu i pomoći u snižavanju nivoa holesterola i šećera u krvi", kaže Zhu.

Sadrži antioksidanse za jačanje imuniteta

Prema Samuels, grožđe je poznato po visokoj koncentraciji resveratrola, fitonutrijenta s izvrsnim antioksidativnim svojstvima. Prema istraživanju, resveratrol u grožđu pomaže poboljšati vaš imunološki sistem. Iako mnoga istraživanja o zdravstvenim blagodatima resveratrola nisu sprovedena na ljudima, daju dobar uvid u zdravstvene dobrobiti grožđa.

"Istraživanje je pokazalo da resveratrol može pomoći u prevenciji i odgađanju pojave tumora, smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, sniziti krvni pritisak i zaštititi od dijabetičke neuropatije", objašnjava Samuels.

Zeleno grožđe vs. crveno grožđe

"Kada uporedimo nutritivni profil zelenog grožđa i crvenog grožđa, sadrže iste vitamine, minerale i vlakna i daju oko 100 kalorija po jednog šolji", kaže Zhu.

Ali, postoje istraživanja koja kažu da bi crveno grožđe moglo imati prednost. Razlika u boji grožđa u osnovi se svodi na antioksidanse poznate kao antocijani, koji su odgovorni za jarki, ljubičasti pigment u crvenom grožđu.

"Crveno grožđe sadrži veće količine antioksidativnih fitonutrijenata nazvanih antocijani i flavonoidi, što je povezano s više zdravstvenih dobrobiti", kaže Samuels.

Da li je sok od grožđa zdrav?


Znamo da je grožđe prepuno hranjivih blagodeti, ali je li i sok od grožđa dobar za naš organizam? Kao i većinu voća, i grožđe je najbolje jesti cijelo, a ne piti kao sok.

"Bolje je jesti sirovo, cijelo voće jer se tako zadržavaju vlakna u voću koja su odlična za zdravu probavu. Ako uživate u soku od grožđa, nema ništa loše u tome da ga povremeno pijete - on sadrži malo natrija te vitamine i minerale. Samo onda izaberite 100 odsto pravi sok bez ikakvih dodanih šećera", kaže Zhu.

Istraživanja su takođe pokazala da je konzumacija grožđa povezana s manjim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2, dok je veća konzumacija soka od grožđa povezana s većim rizikom.

Koliko je vino dobro za naše zdravlje?

Naravno, u pijenju alkohola treba biti umjeren. Ali vino je najbogatije antioksidansima od svih alkoholnih pića.

Crveno grožđe, koje se koristi za proizvodnju crnog vina, sadrži veće količine antioksidativnih fitonutrijenata. Pijenje crnog vina takođe nudi više nutritivnih prednosti od bijelog vina jer ima duži kontakt s kožom, stabljikom i sjemenkama grožđa tokom proizvodnog procesa.

Istraživanja su pokazala da ovaj kontakt povećava sadržaj polifenola i do 10 puta u poređenju sa bijelim vinom.

Rizici povezani s grožđem

Ako ste vlasnik psa, važno je zapamtiti da su sve sorte grožđa otrovne za pse. Grožđe kod pasa može uzrokovati oštećenje bubrega - a ponekad i akutno zatajenje bubrega. Što se tiče ljudi, malo je rizika povezanih s grožđem.

"Grožđe je sjajan izbor voća, osim ako imate alergiju na grožđe ili ako uzimate neke lijekove koji utiču na sredstva za razrjeđivanje krvi. To je zato što sadrže vitamin K koji može uticati na one koji uzimaju određene lijekove", zaključuje Zhu, piše Yahoo.

Nezavisne novine