Koliko je opasno lečenje preko interneta? Da li je "dr Google" stvarno stručnjak? :: Semberija INFO ::

 

Koliko je opasno lečenje preko interneta? Da li je "dr Google" stvarno stručnjak?


Ne tako davno, pre samo neku deceniju, kada nas nešto zaboli, kada imamo neke sumnje ili primetimo neke promene u organizmu, zakucamo na vrata lekarske ordinacije. Danas, naravno, zakucamo na vrata dr. Googla. Ne samo da zakucamo da se informisemo, već nam dr Google veoma lako odredi i dijagnozu, i terapiju, i prognozu...
 
Živimo u eri interneta. Moderna tehnologija, pored komunikacije putem mailova i društvenih mreža, nam omogućava pristup za obilje informacija iz svih oblasti života. Informacije vezane za zdravlje su oblasti koje se najčešće posećuju na internet pretraživačima.

Internet nudi ogroman broj informacija u vezi zdravlja. Od novinskih članaka, Youtube videa, blogova, pa sve do stručnih publikacija zvaničnih medicinsih ustanova ili organizacija. U nedostatku vremena, potraga za “on-line” dijagnozama je sve češća, nego odlazak kod lekara. Od toga da želimo biti samo bolje informisani o zdravim životnim navikama, ishrani, informacijama o lekovima, sve do postavljanja dijagnoze i odredjivanja terapije.

Dostupnost medicinskih stručnjaka “preko računara”, olakšava dostupnost medicinskih saveta ili konsultacija koji su Vam potrebni u odredjenom trenutku, bez obzira na Vašu lokaciju. To je veoma korisno za starije ljude, koji se teško kreću, za ljude koji, zbog posla, nemaju vremena da satima čekaju ispred lekarskih ordinacija. Sada medicinski savet možete dobiti putem telefona ili on-line chat-a. Naravno, i ovaj koncept ima neka ograničenja. U zavisnosti od medicinskih stanja, neki slučajevi zahtevaju lični pregled lekara, neke specifične testove, koji se ne mogu obaviti putem interneta. I OPREZ! Lečenje preko interneta može biti veoma opasno! Nisu sve informacije na internetu tačne, ni potvrđene medicinske činjenice. I nisu svi saveti koje dobijate na internetu, saveti lekara. Nekada je veoma teško razuveriti pacijente, da informacije koje su dobili preko interneta, nisu tačne.

Telegraf