Otjerajte jesenju depresiju :: Semberija INFO ::

 

Otjerajte jesenju depresiju


Naučnici su utvrdili da je sezonska depresija zaista oboljenje, a ona je najčešća tokom jesenjih dana, kada se navikavamo na kišno i hladno vrijeme. Ukoliko i vi spadate u grupu ljudi kojima raspoloženje varira sa prvim danima jeseni, dobro pročitajte ove savjete.

Fokusirajte se na ono što se ne mijenja

Tokom promjene godišnjih doba, svu pažnju usmjerite na jednu stvar koja je stalna u vašem životu. Da li su to dobri odnosi sa porodicom, prijateljima ili partnerom ili pak neka omiljena dnevna rutina, nije važno. Svu pažnju usmjerite na ono što se ne mijenja. Tako ćete osjetiti da ipak imate kontrolu i da na nešto možete da utičete.

Fizička aktivnost je obavezna

Dobro je poznato koliko je fizička aktivnost dobra za izgled i zdravlje, ali je jednako važna i za mentalno stanje. Lagana rekreacija će biti dovoljna da se popravi raspoloženje.

Održavajte kontakt sa dragim osobama

Tokom hladnog vremena, većina nas radije izabere da ostane kod kuće i pogleda neki dobar film. Iako nam je svima ovo potrebno s vremena na vrijeme, imajte na umu da asocijalizacija dovodi do depresije. Stoga, ne ignorišite pozive prijatelja i družite se. S obzirom na situaciju sa pandemijom korone, druženje je svedeno na minimum, ali psiholozi kažu da i razgovor telefonom ima jednak efekat na poboljšanje raspoloženja.

Izaberite ono zbog čega ćete se danas dobro osjećati

Zapitajte sebe svakog jutra zbog čega ćete biti srećni. Neke stvari ne možemo da mijenjamo, ali na druge i te kako možemo da utičemo. Svaki dan uradite nešto što vas usrećuje, počastite se novim komadom odjeće, izvedite prijatelja u bioskop, krenite u teretanu… Razmislite o tome koja promjena bi vas mogla učiniti srećnijim na duže staze.