SPAS OD KORONE TREBA TRAŽITI U PELINU :: Semberija INFO ::

 

SPAS OD KORONE TREBA TRAŽITI U PELINU


 
Istraživanje naučnika njemačkog Instituta Maks-Plank pokazalo je da su ekstrakti slatkog pelina aktivni protiv virusa SARS-kov-2 i da mogu pomoći oboljelima od korone. Ova ljekovita biljka u Hercegovini često raste kao samonikla, a počela je da se uzgaja i na bioosnovi.

Petar Mihić iz Ljubinja jedini u BiH organski uzgaja upravo slatki pelin, višestruko ljekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lijek protiv malarije.

"Kada se u Hercegovini prije nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je, takođe, ljekovita biljka, ja sam želio da uzgajam nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cijenio pelin u liječenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke.

I tako je počela moja avantura sa organskim uzgajanjem slatkog pelina", kaže Petar Mihić.
Dr med. spec Andrea Jurić za Dojče vele kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju virusa COVID-19 ljekari upoznali tokom pandemije.

"Upoznata sam sa činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije COVID-19. Smatram da bi bilo veoma korisno sprovesti dodatne kliničke studije po ovom pitanju", kaže Jurićeva.

Inače, listovi biljke slatkog pelina najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije sa čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.