GOOGLE ĆE DATI 25 MILIONA DOLARA ZA EU-OV FOND PROTIV LAŽNIH VIJESTI :: Semberija INFO ::

 

GOOGLE ĆE DATI 25 MILIONA DOLARA ZA EU-OV FOND PROTIV LAŽNIH VIJESTI


Google će uplatiti 25 miliona američkih dolara u novoosnovani Evropski fond za medije i informacije za borbu protiv lažnih vijesti.

Google je to objavio u kontekstu kritika da tehnološki divovi ne čine dovoljno za razotkrivanje dezinformacija na internetu.

Pandemija COVID-19 i američki izbori prošle godine izazvali su veliko povećanje dezinformacija, a neki kritikuju društvene medije što nisu proaktivniji u suzbijanju tog problema. Regulatori su najavili da bi mogli uvesti stroge restrikcije.

Evropski fond za medije i informacije, koji su prošle sedmice pokrenuli Fondacija Calouste Gulbenkian i Evropski univerzitetski institut, ima za cilj da okupi naučnike, stručnjake za provjeru informacija, neprofitne organizacije i druga tijela koja djeluju u javnom interesu kako bi pomogli u borbi protiv lažnih vijesti.

“Proživljavajući neizvjesnost i izazove protekle godine, pokazalo se važnijim nego ikad da ljudi imaju pristup tačnim informacijama i da mogu razlikovati činjenice od fikcije”, istakao je predstavnik Googlea Matt Brittin u objavi na blogu.

Fond će djelovati pet godina. Evropski opservatorij za digitalne medije, projekt Evropske komisije osnovan prošle godine koji uključuje stručnjake za provjeru informacija i univerzitetske istraživače, ocjenjivaće i selektovati projekte.