Oborio rekord: Ratar dobio gotovo 40 tona kukuruza po hektaru :: Semberija INFO ::

 

Oborio rekord: Ratar dobio gotovo 40 tona kukuruza po hektaru


Foto: Pixabay
  Izvor: Agroklub / Nezavisne novine

Američki poljoprivrednik Dejvid Hula je i ove godine postigao zadivljujući rezultat uzgajajući kukuruz.

Njegov novi rekord je 39,15 t/ha, a prinosom je oborio prošlogodišnji od 38,67 t/ha, objavio je Progressive Farmer, prenosi Agroklub.

Takmičio se u kategoriji navodnjavanja te osvojio dvanaestu nacionalnu pobjedu, ali i peti svjetski rekord prinosa kukuruza.

Njegovo imanje, "Renwood Farms" nalazi se u blizini Džejmstauna, u državi Virdžinija. Parcela na kojoj je uzgajao ovu žitaricu je na vodopropusnom zemljištu u blizini rijeke Džejms.

Hula ističe da je parcela jedinstvena te da je primjenu hraniva i bakterijska đubriva kombinovao sa navodnjavanjem. Radio je sa veoma detaljnim višeslojnim sistemom mapiranja zona, a njegov rad su podržali brojni konsultanti.

Za takmičenje je prijavio Pioneer P14830VYHR, 114-dnevni hibrid koji je bio nov za njega te ove godine komercijalno dostupan u ograničenom obimu. Posijao je 12 ha ovog hibrida na prijedlog agronoma i savjetnika. Opisuje kako je proizvodnja bila izazovna jer je nedostajalo padavina pa je trebalo više vode za navodnjavanje.

Nacionalna asocijacija uzgajivača kukuruza ovo takmičenje provodi već 59 godina, a za to su vrijeme promovisali 27 nacionalnih pobjednika u devet proizvodnih kategorija.