Gdje u regionu provesti božićne praznike? :: Semberija INFO ::

 

Gdje u regionu provesti božićne praznike?


Bliži se period božićnih praznika i euforija postaje sve veća. Vjerovatno ste već počeli da razmišljate da li biste za praznike mogli negdje da putujete. Daleke destinacije ili evropski gradovi i skijališta mogu biti sjajan izbor, ali za uživanje u božićnoj atmosferi često je dovoljno jednostavno otići do komšiluka.

Kada kažem komšiluk, mnogi će već da osjete ukus ruske salate ili kuvane rakije pripremljene za proslavu novogodišnje noći kod vaših komšija iz ulice. To uopšte ne zvuči tako loše, ali ako ste raspoloženi da za Božić ili Novu godinu odete do neke od susjednih zemalja na našem Balkanu, pogledajte šta smo vam kao prijedloge za putovanja tokom predstojećih praznika pripremili.



#1 Otkrijte prirodne ljepote Durmitora

Balkansko poluostrvo bogato je različitim tipovima reljefa i umjerenom klimom. Dominanti tip reljefa svakako su planine - istočno Karpatsko-balkanske planine i zapadno Dinaridi. Samim tim, moguće je doživjeti pravi zimski odmor gotovo u svakoj zemlji Balkana. Za početak, selimo se na Dinarske planine Crne Gore i predio jedinstvenenih ljepota - nacionalni park Durmitor.

Durmitor se nalazi u sevjerozapadnom dijelu Crne Gore i čini ga velika visoravan na 1500 metara nadmorske visine kroz koju prolazi kanjon rijeke Tare - najdublji kanjon u Evropi. Suprotno njima uzdižu se 23 planinska vrha među kojima je najviši Bobotov kuk ili Ćireva pećina (2523 m). Na prostranoj visoravni smješten je gradić Žabljak koji je ujedno najviše urbano naselje u jugoistočnoj Evropi.

Posebna ljepota i jedinstevni fenomen ove planine su 18 ledničkih jezera na 1500 metara nadmorske visine. Među njima se posebno ističe Crno jezero okruženo četinarskim šumama. Na ovoj planini možete se baviti adrenalinskim sportovima u ski centru na Žabljaku, dok u pauzama između skijanja posjećujete fenomenalne vrhove i jezera poznatija kao ‘gorske oči’. Smještaj se može pronaći u nekom od hotela, apartmana ili brvnara u samom Žabljaku ili okolini.

Iako je na Durmitoru moguće uživati i u ljetnjim mjesecima, daleko je poznatiji kao zimski centar. Crna Gora zato u ljetnjem periodu nudi različite načine da provedete odmor po svojoj mjeri - s jedne strane su tu hoteli u Bokokotorskom zalivu za pravi doživljaj luksuza, dok je na krajnjem jugu obale Ada Bojana sa smještajem u bungalovima na plaži rezervisanim za avanturiste. Ova mala zemlja svakako ima šta da ponudi u svako doba godine!

#2 Fruška gora - odmor za sva čula

Iako manje poznata kao zimska destincija, ova pitoma planina niske nadmorske visine zapravo i zimi može ponuditi opušteni odmor uz uživanje u najkvalitetnijim vinima fruškogorskog vinogorja i sremskoj hrani. Na samo sat i po vožnje od Bijeljine, popularni Fruškać je idealan za mirniji zimski odmor.

Još 1960. Fruška gora je proglašena za nacionalni park, pa je time postala prvi nacionalni park Srbije. Najviši vrh ove ostrvske planine je Crveni Čot sa 539 metara nadmorske visine, dok su ostali poznatiji Stražilovo, Iriški Venac i Veliki Gradac. Planinarske staze nisu mnogo zahtjevne tako da ih je moguće obići bez prethodne veće pripreme. Između vrhova se prostiru pašnjaci, livade, jezera i vinogradi sa vinskim podrumima koji su čuveni po svojim kvalitetnim vinima.

Osim vina, Fruška gora je poznata i po svojih 17 pravoslavnih manastira koje su podizali srpski srednjovekovni vladari kao zadužbine. Ukoliko se odlučite za ovu planinu, možete se smjestiti u nekom od spa hotela, od kojih su određeni napravljeni na izvorima termalne vode. Osim toga je moguće iznajmiti apartmane, privatne kuće ili kućice u okviru eko parkova. Sigurno je da jedno - Fruška gora će odmoriti sva vaša čula.

#3 Jahorina - zabavite se na olimpijskoj planini

Ako ne želite ići van Bosne za praznike, jedna od najposjećenijih planina naše zemlje može biti pravi izbor za vaše putovanje. Zimska sezona na Jahorini je već otvorena, a ova planina koja svakome može ponuditi po nešto, udaljena je od Sarajeva svega 30 km.

Odlična konfiguracija terena, ali i 175 dana pod snijegom godišnje čine je idealnom za skijanje, kako profesionalno, tako i amatersko. Skijanju na Jahorini raduju se čak i strani turisti. O bavljenju zimskim sportovima na ovoj planini govori i činjenica da su na njoj održane Zimske olimpijske igre u Sarajevu 1984. godine. U blizini se nalazi i Trebević na kome možete posjetiti stazu za bob koja je tada izgrađena.

Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1916 metara nadmorske visine, a mnogi je smatraju jednom od najljepših planina u regionu. Ime je dobila po planinskom ili grčkom javoru čije je Jahorina najsjevernije stanište, pa samim tim on predstavlja prirodnu atrakciju ove planine. Posjeduje prelijepe vidikovce do kojih možete da planinarite, a u ponudi aktivnosti su takođe i biciklizam, kao i paraglajding.

Smeštaj na Jahorini možete naći u okviru hotela, privatnih apartmana ili planinskih brvnara. Priroda je ovoj planini podarila mnogobrojne izvore, potoke, šume, livade, ali i planinske vrhove, tako da će vaš odmor na Jahorini biti ispunjen različitim aktivnostima i uživanjem u prelijepim pejzažima.

#4 Kranjska Gora - zimovanje na Alpima

Možda želite da zimovanje provedete u sasvim idiličnom mjestu koje podsjeća na zimsku bajku. U tom slučaju, Kranjska Gora će biti doživljaj koji će ispuniti sva vaša očekivanja. Kranjska Gora je gradić smješten u visoravni ispod planine Karavanke. Sa južne strane rijeka Sava odvaja je od Julskih Alpa i planine Triglav, dok se sa sjeverne strane graniči sa Italijom i Austrijom.

Slovenija je oduvijek bila prepoznatljiva po skijanju i odličnim skijaškim stazama, a Kranjska Gora je sasvim logično jedno od mjesta sa poznatim skijaškim centrom. U njenom okruženju se nalazi 18 ski staza, od kojih su neke prilagođene noćnom skijanju. U ovom mjestu postoje dvije poznate škole skijanja za djecu, dok je posebna zanimljivost ski skakaonica u dolini Planica.

Na Kranjskoj Gori možete se baviti i vožnjom bicikla po snijegu, snoubordingom, penjanjem po ledu, hodanjem u krpljama ili turno skijanjem. Poznata je kao glavna turistička destinacija za izlete po Alpima, ali i kao polazna tačka za planinarenje do prevoja Vršič. Šta god da odaberete da posjetite na ovoj planini  zaista ćete osjetiti moć prirode i ljepote njene različitosti.

U ovom ušuškanom mjestu između oštrih planinskih vrhova i prelijepih jezera, smještaj pronađite u okviru nekog od modernih hotela, privatnih smještaja ili planinskih koliba. Slovenija je svakako poznata po spa i wellness centrima, pa razmislite i o toj mogućnosti. Odmor na Kranjskoj Gori u svakom slučaju vas neće ostaviti ravnodušnim!