Koje vrste parketa postoje i kako odabrati idealni? :: Semberija INFO ::

 

Koje vrste parketa postoje i kako odabrati idealni?


Foto - Pexels
Dakle, konačno ste se ohrabrili da renovirate vaš dom i dekorišete ga onako kako ste oduvijek maštali?

Pretpostavljamo da je prva stvar na spisku za renoviranje zapravo postavljanje novog parketa, a isto tako vjerujemo da vam raznolika ponuda podnih obloga otežava izbor.

Kako bismo vam smanjili tenziju i olakšali proces selekcije, naredne redove smo posvetili razjašnjenju svih najbitnijih stavki koje morate uzeti u obzir prije nego što kupite novi parket.

Stoga nastavite sa čitanjem teksta!




#1 Odabir parketa na osnovu načina ugradnje

Prvi kriterijum koji morate uzeti u razmatranje jeste način instalacije parketa, a on može biti manje ili više kompleksan - u zavisnosti od toga koliko vremena želite da posvetite ovom segmentu.
S tim na umu, možete se odlučiti za klasičan pakret ili gotov parket.

Najveća razlika između ovih podnih obloga leži u činjenici da je gotov parket zapravo fabrički obrađen, što znači da nakon ugradnje ne iziskuje dodatne obrade - hoblovanje, lepljenje, lakiranje i slično.

Ukoliko se odlučite za klasičan parket, naš savjet je da angažujete profesionalne parketarske usluge jer je sama ugradnja ovog tipa poda znatno zahtjevnija.

Pored toga, ovaj tip podne obloge podrazumijeva i obavezno brušenje parketa, odnosno hoblovanje. Ovim putem ćete izravnati vaš parket i ujedno ukloniti bilo kakva oštećenja i ogrebotine.

Tokom hoblovanja se sprovodi i stukovanje, odnosno popunjavanje rupa između daščica, nastalih isušivanjem ili nepravilnim sječenjem novog parketa. Poslednja faza se odnosi na poliranje podne obloge uz pomoć specijalizovanih šmirgli, visoke granulacije. Lakiranje je obavezan poduhvat, kako biste se osigurali da vaš novi parket neće biti podložan pucanju, isušivanju ili detilaciji.

S druge strane, gotov parket je već prošao sve prethodne faze, te ga je samo potrebno ugraditi - što možete uraditi i samostalno.
Možete se odlučiti za uljani gotov parket, lakirani, dimljeni, voskirani, četkani, bajcovani i slično.

#2 Izbor parketa na osnovu njegove konstrukcije

Sledeći kriterijum koji morate uzeti u obzir jeste sama konstrukcija parketa, a ona će zavisiti i od izbora konkretne vrste drveta.


Na našem tržištu ćete naići na široku paletu izbora, te je potpuno razumljivo ako ovaj korak potraje nešto duže. Možete se odlučiti za kvalitetna drva iz naših krajeva, poput hrasta, bukve, javora, jasena, breze ili oraha, kao i za nešto egzotičnije vrste, kao što su podne obloge od bambusa, tika, kampasa i slično.

U skladu sa odabranom vrstom drveta, možete izabrati sledeće vrste parketa:
  • Masovne gotove parkete - odnose se na jednoslojnu podnu oblogu čija debiljna varira između 14 i 20 mm. Podrazumijevaju lijepljenje duž cijele dužine i idealni su ukoliko renovirate dom.
  • Dvoslojne gotove parkete - podrazumijevaju raspon debljine od 9 do 11 mm, čime smanjuju toplotnu rezistenciju i povećavaju toplotnu provodljivost. Zahvaljujući ovom svojstvu su savršeni izbor ukoliko želite da ugradite podno grijanje.
  • Višeslojne gotove parkete - predstavljaju najstabilniji parket usljed posjedovanja 3 ili više sloja drveta. Ovo je dodatno olakšalo njihovu instalaciju jer ovde nije neophodno lijepljenje. Završni sloj je najčešće oko 4 mm, a cijela konstrukcija varira između 14 i 15 mm.
U zavisnosti od vaših preferencija, kvadrature stana ili kuće, kao i ličnih potreba će zavisiti i vaš konačan izbor parketa.

#3 Kupovina parketa u skladu sa njegovim izolacionim svojstvima

Poslednji kriterijum se odnosi na izbor u skladu sa izolacionim svojstvima drveta, tj. parketa - vrlo je važno da se odlučite za podnu oblogu koja ima visok stepen otpornosti na visoke temperature.

Visoke temperature mogu prouzrokovati dilataciju, odnosno skupljanje daščica i njihovo isušivanje. Ovo vremenom dovodi do stvaranja praznog prostora između ovih elemenata ili rupa u podu. Ukoliko zimi preferirate da zagrijete vaš ambijent više nego prosječna osoba, savjet stručnjaka jeste da se odlučite za ebonovinu, jer posjeduje izvrsna izolaciona svojstva.

Uz to, ključno je i da vaša podna obloga bude otporna na vlagu - ona može odrediti životni vijek vašeg parketa.

Vlaga može dovesti do potklobučenja ili podizanja drveta, što će dugoročno oštetiti vaš parket. Ova pojava izaziva ujedno i neprijatno i iritantno škripanje prilikom koračanja. Tikovina je primjer drveta koja savršeno trpi vlagu.

Važna napomena:

Ukoliko imate malu djecu ili kućne ljubimce, imajte na umu da je potrebno da razmotrite parkete koji su otporni na fleke, ogrebotine i mrlje. U tom slučaju, podne obloge od bagrema ili mahagonije mogu biti odličan izbor.

Savet jeste da obratite pažnju i na način čišćenja podnih obloga, odnosno da se ne opredijelite za sredstva sa agresivnim supstancama za čišćenje, jer ona moga narušiti kvalitet i izolaciona svojstva parketa.

Nadamo se da vam je ovaj blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili dovoljno relevantnih informacija kako biste se bez muke opredijelili za vama najbolji parket - Želimo vam puno sreće u odabiru i dekorisanju!

Za još zanimljivosti i praktičnih savjeta pratite naš sajt!
 

avokado.rs