Održana ceremonija nagrada "Zlatni globus": Trijumf Spilberga, Iraca i zmajeva jači od skandala :: Semberija INFO ::

 

Održana ceremonija nagrada "Zlatni globus": Trijumf Spilberga, Iraca i zmajeva jači od skandala


Фото - Танјуг / АП

LOS ANĐELES - Slavni holivudski veteran Stiven Spilberg, irac Martin Mekdona i "HBO" serija "Kuća zmaja" su glavni pobjednici 80. dodjela nagrada "Zlatni globus".

Reputacija ove nagrade, koja se neformalno smatra nakon Oskara najvažnijom holivudskom nagradom, prethodnih godina bila je uzdrmana brojnim kontrovezama oko optužni za rasizam, seksizam i nepotizam uz bojkot brojnih umjetnika i čitav niz skandala vezanih za organizatore "Udruženje stranih novinara u Holivudu". Ipak, sudeći po ovogodišnjoj ceremoniji ratne sjekire su zakopane, sama dodjela je nakon nekoliko skromnih godina obilovala glamourom i velikim zvijezdama, uz solidan intres publike. Voditelj je bio crni komičar Džerod Karmajkl, koji nije propustio poriliku da potkači organizatore riječima "Reći ću vam zašto sam ovdje. Ovdje sam zato što sam crnac" uz opasku da nije prihvatio posao zbog promjena u organizaciji već zbog 500 hiljada dolara. Sama dodjela nagrada protekla je u vidu trijumfa Spilbergove autobiografske priče "Fabelmanovi" za najbolju dramu, tri nagrade za irca Martina Mekdonu, dok je u televizijskim kategorijama najvažnija nagradu za najbolju dramu otišla u ruke epske sage „Kuća Zmaja". Spilberg je bio i jedna od zvijezda večeri, pošto je uzeo i nagradu za najbolju režiju po treći put u karijeri, a prisustvo ovog velikana na dodjeli bilo je i  dokaz da je pomirenje na relaciji Holivud-Zlatni globusi stvarno zaživjelo.

-Pričao sam ovu priču u djelovima tokom cijele svoje karijere, ali nikada nisam imao hrabrosti da je sastavim cijelu u jedan film-rekao je Spilberg.

Kolin Farel je proglašen za najboljeg glumca u mjuziklu ili komediji za ulogu za film "Duhovi Inišerina", u kojem je nakon 14 godina od filma "U Brižu", ponovo radio u saradnji sa rediteljem i scenaristom Martinom Mekdonom, kojem se zahvalio tokom govora.

-Martine Mekdona, toliko ti dugujem. Zauvjek si promjenio putanju mog života na način zbog čega ću ti, nerado, biti zahvalan do kraja svojih dana-rekao je Farel. MekDona je dobio nagradu za najbolji scenario za isti film. Šalio se da će „probati da ne prođe još 14 godina," pre nego što ponovo bude radio sa istim timom.

Kineska glumica Mišel Jeo osvajajući nagradu za najbolju žensku ulogu u komediji ili mjuziklu je rekla da je uloga u filmu "Sve svuda odjednom", blagoslov za ženu njenih godina. U ovom suludom i zabavnom naučno-fantastičnom filmu Jeo igra domaćicu, majku i radnicu u perionici koja skače kroz multiverzum istražujući različite verzije sebe. Ostin Batler je osvojio "Zlatni globus" za najboljeg glumca u dramskom filmu za svoj portret Elvisa Prislija u biografskom filmu Baza Lurmana.

-Dugujem sve ovo hrabrom, vizionaru režiseru koji mi je dozvolio da rizikujem i uvjek sam znao da ću biti podržan. Baz Lurman, volim te. I na kraju, samom Elvisu Prisliju. Bio si ikona i buntovnik. Mnogo te volim -rekao je Batler.  Kejt Blanšet je proglašena za najbolju dramsku glumicu za svoj nastup u filmu „Tar", ali nije bila prisutna da preuzme nagradu jer radi na produkciji u Velikoj Britaniji. Anđela Baset je osvojila nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu „Vakanda zauvjek", i iskoristila je svoj pozdravni govor da oda počast pokojnom Čedviku Bosmanu, koji je glumio u prvom filmu „Crni panter". Glumac Ke Hju Kvan koji je dobio nagradu za sporednu mušku ulogu za "Sve svuda odjednom" i u emotivnom govoru prisjetio se svojih početaka i rada sa Stivenom Spilbergom u filmu "Indijana Džons i prokleti hram". Hvaljena serija ""Abbout Elementary"" osvojila je nagradu za najbolju televizijsku komediju, dok je favorizovana serija "Bijeli lotus" to uspjela u katogoriji Mini-serije.

Veteran  Edi Marfi dobio je nagradu za životno djelo, a komičar poznat po dugom jeziku, dao je vrijedan savjet publici za životni uspjeh i mir riječima: "Platite poreze, gledajte svoja posla i ime žene Vila Smita ne uzimajte u usta!

Glavne NAGRADE

 

Najbolji film – drama

"Fabelmanovi"

Najbolji film – mjuzikl ili komedija

"Duhovi Inišerina"

Najbolja režija

Stiven Spilberg - "Fabelmanovi"

Najbolji scenario

Martin Mekdona  - "Duhovi Inišerina"

Najbolja glumica - drama

Kejt Blanšet - Tar

Najbolji glumac - drama

Ostin Baltler - "Elvis"

Najbolja glumica - mjuzikl ili komedija

Mišel Jeo - "Sve, svuda odjednom""

Najbolji glumac - mjuzikl ili komedija

Kolin Farel - "Duhovi Inišerina"

Najbolji animirani film

"Pinokio" - Giljermo del Toro

Najbolja muzika na filmu

Džastin Horovic - "Vavilon"

Najbolja TV serija – drama

"Kuća zmaja"

Najbolja TV serija – mjuzikl ili komedija

"Abbout Elementary"

Najbolja mini-serija

"Bijeli lotus"

Najbolja glumica - TV serija - drama

Zendaja ("Euforija")

Najbolji glumac - TV serija - drama

Kevin Kostner - "Jelouston"



Glas Srpske