BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: POVODOM SVETSKOG DANA KNjIGE NAGRAĐENI VJERNI ČITAOCI :: Semberija INFO ::

 

BIBLIOTEKA “FILIP VIŠNjIĆ”: POVODOM SVETSKOG DANA KNjIGE NAGRAĐENI VJERNI ČITAOCI



Povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, direktor Narodne biblioteke “Filip Višnjić”, Željana Arsenović, uručila je priznanja “Naj čitalac” za najveći broj pročitanih knjiga na Odjeljenju za odrasle čitaoce u kategoriji penzionera, srednjoškolaca, studenata i ostalih čitalaca. 

- Četiri korisnika Biblioteke dobili su priznanje „Naj čitalac“, a to su  srednjoškolac Nemanja Stojanović, student Milan Cvijić, penzioner Mira Mićić i ostali čitaoci Tanja Lazić. Svakog 23. aprila odabravamo i popust od 50 odsto na godišnju cijenu članarine, a podsjećam da popuste odobravamo dva puta godišnje. U novembru, povodom Dana biblioteke, odobravamo 70 odsto popusta pri upisu na godišnju cijenu članarine i taj popust iskoristi mnogo veći broj sugrađana“, rekla je direktor Biblioteke Željana Arsenović i dodala da im je izuzetno drago što sugrađani koriste oba popusta, kao i da koriste sve usluge koje Biblioteka pruža.

- Drago nam je što građani koriste usluge Biblioteke, što dolaze, čitaju, pozajmljuju knjige i koristi sve one ostale usluge koje pružamo. Svakako, najveće zadovoljstvo je kada vidimo ispunjene sale, kada sugrađani dolaze na naše promocije i predavanja koja organizujemo, a mi ćemo nastaviti da izdajemo knjige i promovišimo i predstavljamo djela“, rekla je Arsenovićeva. Priznanje “Naj čitalac” uručeno je Tanji Lazić, koja je naglasila da njeno “čitanje i ljubav prema knjizi potiče još iz perioda kada je savladala osnovnu vještinu čitanja u osnovnoj školi”.

- Priznanje koje sam dobila prijatno me je iznenadilo, a mogu reći da sam prošle godine bila “zaposjednuta” knjigama. Sa zadovoljstvom se sjećam moje profesorice književnosti u Gimnaziji Vesne Kapetanov, koja nam je govorila da čovjek treba da čita ono što mu prija. U tom opusu sam prošle godine čitam sve i svašta, tako da evo danas postadoh “Naj čitalac”. Nadam se da će mlađi čitaoci ići redosledom kakvim je išla i moja generacija, da će se posvetiti školskoj lektiri, a potom i klasicima. Knjiga treba da bude nešto što stavljamo ispred internet portal, televizijskih emisija i ispraznih razgovora. Vrijeme provedeno uz knjigu je najkvalitetnije i nema mu premca”, rekla je Lazićeva. Student Milan Cvijić je naglasio da je ljubav prema knjizi naslijedio od majke, a najviše voli da čita klasike, ali svakako i literature za studije.

- Od Biblioteke sam uz priznanje dobio i knjigu “Tvrđava” Meše Selimovića, a to je pisac čija djela najčešće čitam. Internet ima svoje prednosti, ali smatram da knjigu u izvornom obliku ne može ništa zamijeniti”, rekao je Cvijić.