S Antigonom na daskama koje život znače :: Semberija INFO ::

 

S Antigonom na daskama koje život znače


Dramski klub “Virus” u bijeljinskoj Gimnaziji “Filip Višnjić”  plod je višedecenijskog rada profesora i učenika ove škole koja je tokom postojanja uvijek imala dramsku sekciju, podsjeća Valentina Vidaković, profesorka srpskog jezika i književnosti, koja zajedno sa profesorkom Oliverom Pandurević  već nekoliko godina uspješno vodi ovaj dramski klub.

“Mi smo u 2016. godini na scenu postavili “Virus” Siniše Kovačevića I po tome klub nosi ime. Tada smo rad u dramskoj sekciji učinili modernim, sa željom da izađemo iz lokalnih okvira i da se premijernim izvođenjem jedne predstave ne završi i njen život. Učestvovali smo na srednjoškolskim festivalima i osvajali nagrade”.

Nakon četvorogodišnje pauze, uzrokovane virusom korona, Dramski klub “virus” nastavio je rad i ovo je za bijeljinske gimnazijalce koji se zanimaju za glumu, praktično, novi početak. Večeras će se u centru za kulturu “Semberija”, na Festivalu srednjoškolskih predstava “Udahni kulturu” predstaviti “Antigonom”, po tekstu Žana Anuja.



 “Iza nas su višemjesečne probe i naporan rad na “Antigoni”. Antigona je  godinama “spavala” u mojoj profesorskoj ladici i mislim da je čekala upravo ovu generaciju gimnazijalaca koji su tekst Žana Anuja oživjeli na sceni. Predstava je veoma interesantna i zasnovana na nekoliko nivoa sukoba. Glavni sukob se odvija između Kreonta i Antigone, tačnije između Kreontovog “da” i Antigoninog izričitog “ne”. Oko njihovog sukoba vrti se kompletna radnja ove predstave. U taj sukob su uključeni i oni koji sve to posmatraju sa strane, sa spremnim koferima u ruci. Na osnovu rješenja tog sukoba donose odluku o tome, da li otići ili ostati u ovom našem neposrednom društvenom okruženju”, kaže profesorka Vidaković, istakavši da u predstavi “Antigona” igra četrnaest učenika.



Marko Ristić, učenik četvrtog razreda Gimnaizije, u “Antigoni” igra Kreonta. On kaže da je pred njim bio težak zadatak, jer je trebalo pronaći  u ovom vremenu i prostoru motivaciju i izgraditi lik koji će mladi, ali i stariji gledaoci prihvatiti.



Antigonu igra mlada Milica Garić, učenica drugog razreda Gimnazije. Ona kaže da je nastojala da izgradi lik Antigone koja se suprotstavlja autoritetu, te da joj je u tome pomogla i mašta.

Nataša Borovina, učenica četvrtog razreda Gimnazije, koja tumači lik Isneme, kaže da je od decembra uloženo puno truda da bi ova predstava bila postavljena na scenu.



“Tumačim lik koji se ne suprotstavlja autoritetu I koji prihvata društvene nepravde, iako ih vrlo dobro raspoznaje. To je lik koji često prepoznajemo u svojoj okolini. Drago mi je da sam dio ove ekipe”, kaže Nataša Borovina.

(Semberija Info)