Vasiliju Periću Plaketa a Tamari Vučić Povelja grada Loznica: PRIZNANjE IZ VUKOVOG ZAVIČAJA :: Semberija INFO ::

 

Vasiliju Periću Plaketa a Tamari Vučić Povelja grada Loznica: PRIZNANjE IZ VUKOVOG ZAVIČAJA


Povodom Dana grada Loznice koja je stasala u jednu od najrazvijenjih, po mnogo čemu u Srbiji, na Svečanoj sjednici lokalnog parlametna u Vukovom domu kulture, uručena je Plaketa,  jedno od najviših uzdarja grada na Drini Vasiliju Periću, načelniku opštine Ugljevik. 
 
Povelja-najviše priznanje ovdašnje lokalne samouprave, uručeno je Tamari Vučić, Lozničanki, suprugi predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, ali i ličnosti koja je  ostvarena i dokazana u više oblasti od medija, diplomatije, humanitarnog i kulturnog djelanja. 
 
U prisustvu visokih predstavnika države, lokalne vlasti, gostiju iz svih krajeva Srbije, Republike Srpske, inostranstva ,kao i diplomatskog kora, nagrađenima  je plaketu uručio Vidoje Petrovič , gradonačelnik Loznice. 
 
Čin uručenja priznanja propratio je gromoglasan aplauz učesnika svečanosti utoliko prije što je Perić, kako je navedno u obrazloženju nagrade, i prijatelj i brat i saradnik i saborac i sapatnik  Vukovog kraja više od četvrt vijeka. 
 
-Niko čini mi se ne njeguje tako kontinuirano i dugo bratske odnose sa Loznicom i Srbijom kao Ugljevik na čelu sa Vasilijem Perićem-rekao je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović. 
 
Loznica i Ugljevik, istakao je Petrović, ostvaruju višegodišnju saradnju u svim oblastima života i rada, od kulture, privrede obrazovanja i sporta, do razmijene iskustava o radu lokalne uprave. 
 
-I to je veliki kapital koji ćemo ostaviti i potonjim generacijama. Spojila nas je prirodna ljubav ali i sjajni primjeri saradnje iz drevnih vremena dva kulturna gorostasa jednog sa lijeve obale Drine iz Gornje Trnove kod Ugljevika  Filipa Višnjića i  drgugog sa desne obale drine iz Tršića Vuka Karadžića-rekao je Petrović. 
 
Za Perića, gradonačelnik Loznice je rekao da je obrazovan i mudar čovjek koji je svjestan značaja saradnje ali i prije svega očuvanja našeg jedinstvenog, nedjeljivog kulturnog i duhovnog prostora. 
 
-Nije ni čudo što je riječ o jednom od najuspješnijih ljudi iz Srpske. I kao čovjek i kao vjernik i kao prijatelj i brat, Perić je ličnost za ponos našeg roda i naše bogatstvo je što je ne samo danas već uvijek sa nama i među nama kao i mi sa njim i ljudima ugljevičkog kraja i čitave Republike Srpske-zaključio je Petrović. 
 
Vasilije Perić je rekao da je ponosan što je nosilac tako visokog priznanja grada Loznice i u njegovom maniru rekao da li je to zaslužio ili tek treba da zasluži. 
 
-Bilo kako bilo, ovo je za mene u prvom redu velika obaveza i jedino što mogu sada da kažem da idemo dalje da čuvamo naše jedinstvo koje je i nasušna potreba našeg roda i u matici i u Republici Srpskoj i u rasejanju-rekao je Perić.