Zadovoljni u pčelinjaku Vasilić: Prinos bagremovog meda u podmajevičkom kraju do 15 kg po košnici :: Semberija INFO ::

 

Zadovoljni u pčelinjaku Vasilić: Prinos bagremovog meda u podmajevičkom kraju do 15 kg po košnici


Pčelari u Podmajevici mogu da budu zadovoljni prinosom meda koji je do 15 kg po košnici, kaže Božica Vasilić, jedna od rijetkih žena koja se bavi pčelarstvom. 


 
-Ovih dana na sve strane pčelari vrcaju med. Završena je bagremova paša. Bagrem je iscvjetao već početkom aprila mjeseca pa su ga zadesile vremenske neprilike polovinom aprila, kada je bilo čak i sniježnih padavina. Ali su sunčani dani krajem aprila i početkom maja doprinjeli da budemo zadovoljni prinosom bagremovog meda-rekla je Vasilićeva čiji se pčelinjak nalazi u selu Kacevac kod nadaleko poznatog manastira Tavna u divnom pejzažu majke prirode. 
 
Božica (67) jedna od malobrojnih žena koja se bavi pčelarstvom u majevičkom i podmajevičkom kraju, pozvala je sugrađanke, ali, kako kaže sve žene, da se bave pčelarstvom, “jer je to najbolji spoj ljubavi i nečeg prirodno najslađeg",  što je potrebno u životu u svakom pogledu. 


 
-Pčele su prisutne više od 60 godina u mom životu i to sam naslijedila od oca koji je bio jedan od najpriznatijih pčelara ne samo u Republici Srpskoj i BiH. Ovim poslom bavim se, isključivo, iz ljubavi prema pčelama, a samo onaj ko uđe u ove tajne taj to može da shvati -kaže ova divna i vrijedna žena omiljena u čitavom kraju, kao i njen suprug i djeca. 
 
Za kvalitet meda a posebno bagremovog, Božica i njen suprug Milan koji žive u Ugljeviku, dobijali su zlatne medalje i visoka priznanja. 


 
-Oboje smo penzioneri a možemo još uvijek da radimo i doprinosimo. Imamo i voćnjak od šljiva u kojem ima do 300 debala ovog voća, pa proizvedemo i voćnu rakiju koja je takođe dobijala medalje po sajmovima-dodaje Božica. 
 
Med kaže ne prodaje, te samim tim njen pčelinjak nije komercijalizovan. 
 
-Imamo med za svoje potrebe a višak poklanjamo srodnicima i prijateljima. Naš pčelinjak broji 15 košnica pčela. Sve što je od srca i s ljubavlju je najljepše, zaključuje Božica koja je i član ugljevičkog udruženja pčelara "Majevička košnica" čiji pčelari broje više od 4.000 košnica.