Predsjednik SO Ugljevik Lazić odgovorio odbornicima SP: Složno do rješenja, a ne po principu brigo moja pređi na drugoga :: Semberija INFO ::

 

Predsjednik SO Ugljevik Lazić odgovorio odbornicima SP: Složno do rješenja, a ne po principu brigo moja pređi na drugoga


Dobro je što su se, konačno, oglasili i odbornici Socijalističke partije čiji je resor u Vladi Srpske baš u njihovim rukama, čudi nas što se nisu i ranije oglasili, ali kako se to kaže u narodu nikad nije kasno. Zato im upućujem sljedeći odgovor koji je i apel da zajednički tačno i pošteno, a ne politikanski i populistički pronađemo najcjelovitije rješenje svega onog što se događa u, i oko Rudnika i termoelektrane ,,Ugljevik”’’ , poručio je  predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Zoran Lazić odbornicima koji su podnijeli inicijativu u odgovoru na zahtjev za sazivanje sjednice SO Ugljevik posvećenoj događanjima na RiTE „Ugljevik“.

-Kao i obično svih ovih godina lokalna vlast u Ugljeviku dijeli sudbinu svojih sugrađana i u dobru i u zlu. Dobili smo pismo dvojice odbornika SP koji se tiču događanja u RiTE „Ugljevik“ i  kao odgovorna vlast koja se izborila za slogu u našem gradu i kraju, insistiramo na valjanom rješenju’’, rekao je Lazić u saopštenju za medije.

Jedini uslov za održavanje tematske sjednice Skupštine opštine Ugljevik, prema Lazićevim riječima, jeste da Opštinski odbor SP preko svojih predstavnika obezbijedi traženi materijal za tematsku sjednicu Skupštine i da na sjednici prisustvuje ministar Petar Đokić, kako bi se izbjegle insinuacije i bespotrebne rasprave usljed  nedostatka  dokaza o jasnom toku događaja od momenta potpisivanja koncesionog ugovora.

Lazić je obavijestio pomenuta dva odbornika koji su podnijeli inicijativu za odžavanje sjednice SO Ugljevik da je jednoglasno na skupštinskom kolegijumu zaključeno da se u što kraćem roku zakaže tematska sjednica Skupštine opštine Ugljevik u vezi rada ZP Rudnik i Termoelektrana Ugljevik i dodjeli koncesija ,,Comsar Energy Republika Srpska” Banjaluka.

Kolegijumu, kaže Lazić, nije prisustvovao odbornik SP Vujo Marković, iako je uredno pozvan.
-Skupštinski kolegijum zahtijeva od OO SP Ugljevik da preko resornog Ministarstva energetike i rudarstva, tj.  predsjednika SP  Republike Srske Petra Đokića (ministra), obezbijedi potrebni materijal koji će se razmatrati na tematskoj sjednici’’, piše u Lazićevom odgovoru.

On je podsjetio da je Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske Rješenjem broj 05.04/310-661-2/23 od 14.12.2023. godine odobrilo koncesionaru „Comsar energy  Republika Srpska” d.o.o. Banja Luka  eksploataciono polje „Ugljevik istok 2“.

-Veoma je važno da se dostave aneksi ugovora o koncesiji nakon 2013. godine koji zabrinjavaju cjelokupnu javnost opštine Ugljevik i na čijem uvidu, takođe, insistira i Sindikalna organizacija ZP RiTE Ugljevik’’, jasan je Lazić

Kolegijum Skupštine zahtijeva i od Opštine Ugljevik, navodi Lazić, da dostavi svu dokumentaciju, odnosno mišljenja ili saglasnosti koja su vezana za dodjelu koncesije „Comsar Energy Republika Srpska”, a sve u cilju kako bi bile iznesene relevantne činjenice i utvrđeni pravci daljih djelovanja po pitanju sudbine preduzeća i čitave opštine Ugljevik.