ŽENE SVE ČEŠĆE PRIJAVLjUJU NASILjE U PORODICI :: Semberija INFO ::

 

ŽENE SVE ČEŠĆE PRIJAVLjUJU NASILjE U PORODICI



Gradski trg u Bijeljini danas je bio mjesto održavanja mirnih protesta posvećenih zaštiti prava žena u našem društvu. Proteste je organizovala Fondacija „Lara“, a neposredni povod za proteste bio je nemili događaj iz Gradačca gdje su ubijene tri osobe, od kojih jedna žena, dok se za život druge ljekari još uvijek bore.



- Danas se ovakvi protesti održavaju širom Bosne i Hercegovine. Mi, u Fondaciji „Lara“, stalno pričamo i nažalost, svjedočimo brojnosti problema nasilja nad ženama u našem društvu. Slučaj iz Gradačca od prije nekoliko dana posljednji je slučaj koji potvrđuje sumornu sliku kada je u pitanju nespremnost sistema da zaštiti prava žena. Mnogo je nasilnika koji žive sasvim slobodno. U našoj Sigurnoj kući trenutno je smješteno 15 žena, žrtava nasilja u porodici, koje dolaze iz Brčko Distrikta, Zvornika, Milića, Vlasenice… trudimo se da im pružimo neophodnu psihološku i pravnu pomoć kako bi što lakše prebrodile svoje životne teškoće“, izjavila je ispred Fondacije „Lara“, Nataša Kurtuma.



Prema podacima kojima raspolaže Fondacija, nasilje nad ženama je veoma rasprostranjena pojava. Obično se doživljava kao isključivo fizičko nasilje iako ono obuhvata širi spektar aktivnosti kojima se ugrožavaju prava žena. Prije fizičkog nasilja prethodi psihološko i ekonomsko nasilje. Do sada je bila praksa da žene jako dugo trpe nasilje u porodici, pa i fizičko nasilje, ali je u posljednje vrijeme primjetan povećan broj žena koje prijavljuju nasilnike.



- Mogu reći da na području Bijeljine imamo jako dobru saradnju sa institucijama sistema što nažalost ne možemo reći i za neke druge lokalne zajednice. Imamo slučajeve gdje, naprimjer, pojedini službenici centara za socijalni rad ili policije, i pored jasnih, vidljivih dokaza fizičkog nasilja nad ženama, smatraju da nema osnova za preduzimanje konkretnih represivnih mjera prema počiniocu. Često čujemo: „Šamar nije nasilje“. Nadamo se da će se situacija uskoro promijeniti i da će nasilnici u svakom pojedinačnom slučaju biti adekvatno kažnjeni a žrtva zaštićena“, konstatovala je Nataša Kurtuma.


Semberija info - I. Gutić