Ugljevički Centar za kulturu proslavio krsnu slavu: Kultura zavičaj krasi :: Semberija INFO ::

 

Ugljevički Centar za kulturu proslavio krsnu slavu: Kultura zavičaj krasi


Centar za kulturu "Filip Višnjić", koji je nosilac svih kulturnih aktivnosti na području Ugljevika, proslavio je danas krsnu slavu Svete Ćirila i Metodija.

Direktor ove kulturne ustanove Davor Marković čestitao  je svim zaposlenima slavu i poželio da nastave dobar rad iz prethodnog perioda.

Marković je istakao da je do sada u Centru za kulturu organizovano više od 600 kulturnih događaja te da je ostvarena saradnja sa kulturnim centrima sa obje obale rijeke Drine.

-Cilj je da održimo nivo kulturnih dešavanja, da nastavimo i dalje stazama uspijeha-naglasio je Marković.

Umjetnički direktor Predrag Vujević rekao je da su Sveti Ćirilo i Metodije zaštitni znak ove kulturne ustanove jer su oni utemeljivači slovenske kulture i pismenosti.-Centar za kulturu u svom radu organizuje na godišnjem nivou 50 događaja. Trudimo se da u našoj lokalnoj sredini zastupimo sve segmente kulturnog života od pozorišta, galerijske djelatnosti, promocije knjiga, koncerte muzike. Izdali smo i nekoliko knjiga od poznatih autora kao što je profesor Dragan Simeunović iz Boegrada-rekao je Vujević.

On je najavio da će u narednom periodu Centar za kulturu raditi na poboljšanju kulturno-istorijskog turizma te da će se i otvoriti muzej rudarstva.

-Ovdje imamo i stalnu etno-postavku, gdje su izloženi predmeti koji su nekada korišteni u domaćinstvima ovog kraja.

Kum današnje slave bio je načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić koji je čestitavši zaposlenima krsnu slavu istakao da je važno razvijati kulturu, njegovati običaje i tradiciju.

-Centar za kulturu nosi ime našeg velikog pjesnika i guslara Filipa Višnjića koji je rođen u Gornjoj Trnovi kod Ugljevika. Od samog osnivanja do danas smo u potpunosti zadovoljni radom ove kulturne ustanove gdje je ne određen način u duša našeg Ugljevika-rekao je Perić.

U Centru za kulturu, podsjetio je Perić, odvijaju se značajni kulturni događaji po kojima je Ugljevik prepoznatljiv širom regiona ali i Evrope.

Perić je najavio dalju podršku opštine Ugljevik ovoj kulturnoj ustanovi.