INTERVJU: Cvjetana Dragonjić, direktor Doma zdravlja Ugljevik: DVIJE GODINE POZITIVNOG POSLOVANjA :: Semberija INFO ::

 

INTERVJU: Cvjetana Dragonjić, direktor Doma zdravlja Ugljevik: DVIJE GODINE POZITIVNOG POSLOVANjA


Nakon više od dvije decenije negativnog poslovanja ugljevički Dom zdravlja završio je 2021. i 2022. godinu sa pozitivnim finansijskim izvještajem. O uslovima i unapređenju rada Doma zdravlja, rješavanju finansijskih problema, nabavci savremene medicinske opreme, te  radu porodičnih ambulanti i specijalističkih službi, razgovarali smo sa direktorom ustanove  gospođom Cvjetanom Dragonjić, koja je ovu funkciju preuzela u martu 2021.godine. 

Prva žena ugljevičke  zdravstvene ustanove, uprkos ogromnom ličnom trudu i angažovanju, ističe da su njeni najbliži  saradnici i zaposleni u Domu zdravlja u velikoj mjeri zaslužni za pozitivno poslovanje i podizanje nivoa zdravstvene zaštite na području opštine Ugljevik.



Gospođo Dragonjić, uprkos administrativnim preprekama,komplikovanom sistemu i nedostatku finansija, Vi ste uradili mnogo toga kako bi pružili što bolju zdravstvenu uslugu korisnicima na području opštine Ugljevik. Šta su bili najveći izazovi sa kojima ste se susreli od trenutka preuzimanja dužnosti i na koji način ste uspjeli da im odgovorite?


- Preko dvije decenije Dom zdravlja Ugljevik poslovao je sa negativnim poslovnim rezultatom. Mojim dolaskom ovdje još uvijek je vladao korona virus, bilo je jako puno oboljelih, stvarale su se velike gužve i pravi  izazov  bilo je  organizovanje  rada svih zaposlenih u Domu zdravlja i rješavanje najvećeg problema- kako obezbijediti sredstva za  potreban medicinski materijal  i gorivo,  jer poznato je da u tom periodu DZ nije imao sredstava ni za nabavku goriva čime je bio ugrožen i sanitetski prevoz pacijenata na dijalizu.
Zatekla sam izuzetno tešku finansijsku situaciju. Svakodnevno su pristizale tužbe, opomene pred tužbu...  Samim tim su i zaposleni radnici  bili zabrinuti za svoju egzistenciju znajući da  ukoliko neka tužba bude realizovana oni bi ostali bez plate, jer tranša koju Fond uplaćuje svaki mjesec bila bi  blokirana i potrošena za isplatu dugovanja prema dobavljačima i poreskoj upravi. 
Moj glavni cilj u tom momentu  bio je zaustaviti dalju dubiozu, iznaći neophodna  finansijska sredstva i sanirati postojeće probleme radi kvalitetnijeg pružanja zdravstvene usluge. Sagledala sam cjelokupno stanje, obilazila sve dobavljače i molila ih da odlože predaje tužbi uz obećanje da  ću nastojati u što krećem roku da isplatim dio dugovanja.
Velika dugovanja su bila i prema radnicima. Napravila sam plan rješavanja svih problema, korak po korak.  U tom periodu sam imala veliku podršku Opštine Ugljevik koja je urgentno prebacila DZ negdje oko 120 000 KM tako da smo mogli nastaviti sa normalnim radom. 
Bilo je izuzetno teško ali kroz dublju  analizu mogućnosti ove ustanove,  veće ostvarivanje prihoda i racionalizaciju troškova, shvatila sam da mi možemo doći do boljeg poslovanja i naravno da sam bila sretna kada smo u toj 2021. godini, koja je bila  veoma teška,  na kraju ostvarili pozitivan finansijski rezultat uprkos svim preprekama.



Šta su trenutne mogućnosti zdravstvene ustanove kojom rukovodite? Kako danas posluje ugljevički Dom zdravlja i koje su to najvažnije promjene koje ste uveli u proteklom periodu?


- Dom zdravlja Ugljevik, kada je riječ o pružanju zdravstvenih usluga ali i obavezama prema zaposlenima, funkcioniše na zadovoljavajućem nivou. Naravno da uvijek  može i mora bolje čemu i težim. Redovno servisiramo sve obaveze, izmirili smo dugovanja prema svim  dobavljačima tako da danas ne postoji strah  ni da će nam stići opomena za neplaćanje računa a kamoli tužba. 
Veliki dio obaveza isplaćen je i prema radnicima. U nekom ranijem periodu nisu isplaćivane obaveze ustanovljene  kolektivnim ugovorom kao što su pomoć za smrt člana porodice, jubilare naknade, pomoć za rođenje djeteta... Iznos tih dugovanja bio je  visok, negdje oko   50 000 KM,  i kada tome dodamo dugovanja za školarinu koja nisu izmirena dođemo do jedne zaista velike cifre. (Prethodni rukovodilac ove ustanove zaključio je ugovor o doškolovavanju medicinskog kadra, tako da je nekoliko medicinskih tehničara nastavilo školovanje na višim i visokim zdravstvenim obrazovnim ustanovama). Pored toga,  nisu uplaćivane obaveze za specijalizacije ljekara koji su se tada  nalazili na specijalizaciji.
Jako sam srećna što danas mogu reći da nemamo dužni ni jednu jedinu marku po osnovu unaprijed navedenih obeveza prema radnicima. Dakle, redovno servisiramo isplate po kolektivnom ugovoru, isplaćene su školarine, specijalizacije, redovno se isplaćuju plate zaposlenim radnicima.  Istina, postoji kašnjenje od dvije plate ali ne iz perioda od kada sam ja ovdje nego je u pitanju  dug iz neke 2017-2018.godine. 
Moj cilj je da do kraja godine uspijem  realizovati  bar jednu platu koja kasni, što bi bio veliki uspjeh. Kada saberem koliko je obaveza bilo po kolektivnom ugovoru ta plata je  mogla biti isplaćena  da nije bilo ukupne isplate po svim navedenim osnovama u iznosu od 156 000 KM.

Da li ste zadovoljni uslovima rada u Domu zdravlja i kakve su ( ukoliko ih imate ) povratne informacije od građana, koliko su oni zadovoljni pruženim uslugama?

- U velikoj mjeri sam zadovoljna. Opet ponavljam, uvijek može i mora bolje, ali zaista me jako sretnom čini kada me građani susretnu na ulici, u trgovini, ili Domu zdravlja i upute pohvalu na račun rada naše zdravstvene ustanove. Ne promovišem sebe niti svoj uspjeh u ovoj zdravstvenoj ustanovi ali građane uvijek obavještavamo o nekim novim uslugama koje pružamo.  Proširili smo obim usluga sa ciljem da našim pacijentima, odnosno registrovanim osiguranicima, pružimo što bolju zdravstvenu zaštitu, da zbog nekih pregleda više  ne moraju ići do  Bijeljine ili negdje  dalje, što se pokazalo kao veoma ispravno. Danas svake srijede imamo doktora radiologa koji vrši preglede, imamo povremeno neurologa, tu su i specijalistički ginekološki pregledi...
Konstantno radim i na podizanju svijesti samih medicinskih radnika, da kažem prije svega tehničara,  da prosto shvate da svakom pacijentu treba  prići sa osmijehom i razumijevanjem.  Bez obzira koliko je taj posao težak,  uvijek treba imati na umu  da svaka zdravstvena ustanova, pa tako i naša, živi od broja registrovanih pacijenata. Ako prema njima nismo stručni, odgovorni i ljubazni naravno da ćemo time ugroziti funkcionisanje same ustanove.Oni danas imaju pravo izbora da se registruju gdje god žele. Cilj mi je da zadržimo što veći broj registrovanih pacijenata u našoj ustanovi.

U okviru ugljevičke zdravstvene ustanove djeluje nekoliko službi. Koje su sve usluge omogućene građanima?


- U okviru Doma zdravlja imamo službu porodične medicine, službu hitne medicinske pomoći, ambulante za specijalističke konsultacije iz oblasti pedijatrije i ginekologije, dijagnostičke službe (prije svega laboratorija), centar za bazičnu rehabilitaciju, centar za zaštitu mentalnog zdravlja, stomatološku službu i higijensko epidemiološku službu.



Da li postoje neke usluge koje biste posebno izdvojili i pomenuli?Da li u nekim službama postoje mogućnosti za poboljšanje obima i kvaliteta rada?

- Ako pogledamo sa stanovišta naših osiguranika/korisnika zdravstvenih usluga,  njima su sve ove usluge potrebne. Izdvojila bih centar za bazičnu rehabilitaciju.  Naša dr Tanja Lukić  dobila je povelju od Komore ljekara RS i ona je zaista jedan veliki stručnjak o čemu svjedoče kako njeni pacijenti tako i njene kolege ljekari. Na početku mog dolaska  uložili smo jedan dio sredstava i nabavili dodatnu opremu koja im je bila potrebna, tako da su oni danas opremljeni na način da pružaju sve usluge koje recimo pruža i Banja Koviljača,  osim onoga što je tim banjama priroda dala a to su ljekovito blato i voda. Naš centar za bazičnu rehabilitaciju  pruža i komercijalne usluge masaže po zaista povoljnim  cijenama koje su  na najnižem mogućem nivou. Mislim da je to korisno za naše građane budući da  te masaže rade stručna lica, odnosno medicinsko osoblje osposobljeno za takav vid rada. 
Tamo gdje postoji veliki prostor za napredak i poboljšanje kvaliteta, a takođe i ono što je najbitnije proširenje broja usluga, jeste stomatološka služba. Ja sam zaista nastojala da uvijek nabavim sve što oni predlože i smatraju  da im je potrebno od materijala, ali tu ne ostvarujemo  prihode kakve sam  očekivala. Moja namjera da unaprijedimo kvalitet i obim usluga i u ovoj službi.  Zajedno sa zaposlenima, kroz konstruktivan  razgovor, pokušaću da pronađem rješenje,  da vidimo šta je to potrebno da bismo i mi  kao ustanova  privukli veći broj pacijenata, jer poznato je da u Ugljeviku imamo 3 privatne stomatološke ordinacije i sve uspješno posluju. Ne postoji razlog iz koga Dom zdravlja treba biti izuzetak. Trenutno je jako mali iznos vlastitih prihoda koji se ostvaruje u toj službi ali evo tokom  godine ja očekujem da će se stanje poboljšati.
Služba porodične medicine i  laboratorije u zimskom periodu konstantno ima jako puno posla. Sluzba porodične medicine je dobro organizovana, uspješno i na vrijeme obavlja preglede pacijenata.  Kada govorim o laboratoriji,  ono što je najbitnije jeste da je  nabavljena  nova oprema, nema nikakvih problema u nabavci reagenasa, tako da mogu reći da Dom zdravlja Ugljevik danas imam savremenu službu laboratorije. 

Pozitivne reakcije kod pacijenata izazvali su  poboljšanje i dostupnost usluga u oblasti ginekologije i pedijatrije. O kojim promjenama se radi?


- Problem je što  u prethodnom periodu nije  adekvatno napravljen plan specijalizacija ljekara. Zaista,  zdravstvene ustanove moraju da vode računa i  da na vrijeme upute mlade ljekare na specijalizaciju. Mi smo bili u situaciji da smo dva ginekologa imali na dopunskom radu.  Jedan je nažalost preminuo,  dakle imali smo samo primarijusa dr Branislavu Jovanović. To je za broj pacijenata kojima su potrebni ginekološki pregledi   bilo nedovoljno. Znamo da ženama, odnosno našim pacijentima,  moramo obezbijediti da imaju mogućnost  izbora ljekara.  Negdje polovinom prošle godine počela sam da angažujem,  kroz dopunski rad,   druge ljekare obzirom na broj pacijenata kojima je usluga potrebna. Angažovala sam dr Vesnu Perković i dr Milana Arsenovića što je  zaista naišlo na  oduševljene i odobravanje kod pacijenata. 
Kada je riječ o ambulanti za specijalističke konsultacije iz oblasti pedijatrije imam samo riječi hvale.  Dolaskom dr Gordane Marić zaista je procvjetala ova služba. Njena stručnost i ljubaznost rezultirali su nizom pohvala bez ijedne primjedbe.

Da li ste imali donacija i ukoliko jeste o čemu je riječ?

- Već sam rekla da smo u 2021.godini imali pomoć od Opštine u iznosu od 120 000 KM. Pored toga,  u 2022.godini  skupštinskom  odlukom koja je jednoglasno usvojena, dodjeljeno je svakom zaposlenom radniku Doma zdravlja po 500 KM novčane pomoći kao znak zahvalnosti za  naporan  rad u periodu korona virusa kada je ova ustanova poslovala u skoro nemogućim uslovima.
Naravno kroz niz sitnijih uplata (kada kažem „sitnijih uplata“ mislim na uplate od oko 10 000 KM)  lokalna uprava podržava rad ove ustanove.
Po dolasku na ovo mjesto poslala sam jednu  molbu za sastanak  ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske. Na ovaj moj zahtjev odgovoreno je pozitivno, imala prijem i veoma konstruktivan razgovor sa resornim ministrom i tada sam uputila molbu da, ukoliko postoji mogućnost, obezbijede jedan nov sanitet za naš Dom zdravlja jer zaista, što se tiče voznog parka,  sva vozila  su bila u veoma lošem stanju. Realizovano je to njegovo obećanje i u petak je preuzimanje novog sanitetskog vozila koje će ovoj ustanovi mnogo značiti.
U ovoj godini će  biti donacija i od  Opštine Ugljevik.  Zaključen je ugovor o izvođenju radova na potpunoj rekonstrukciji parkinga ispred Doma zdravlja  što će zaista za službu hitne pomoći i  sve naše pacijente biti veoma značajno.

 Zaposleni u ovaj zdravstvenoj ustanovi bili su suočeni sa određenim finansijskim problemima  ( u smislu kašnjenja plata, doprinosa, isplata po kolektivnom ugovoru...) ali i dodatnim poteškoćama u radu zbog nedostatka opreme, prije Vašeg preuzimanja dužnosti. Na koji način ste uspjeli prevazići navedene probleme, sustići finansijske obaveze prema radnicima, motivisati ih i vratiti povjerenje građana u rad Doma zdravlja Ugljevik?


- Rješavanjem finansijskih problema po prioritetima vrlo brzo smo uspjeli stati na noge, sustići nagomilana dugovanja i  izvršiti nabavku neophodne opreme. Bili smo jedini DZ u okruženju koji nije imao u funkciji RTG aparat. Izvršili smo nabavku nove savremene opreme za laboratoriju od biohemijskog aparata, hematološkog aparata, informacionog sistema, mikroskopa, sterilizatora, dakle svega onoga što im je bilo potrebno za normalan rad. 
Zamijenili smo stolariju koja je na ovoj zgradi bila zamjenjena samo sa prednje strane a sa zadnje je bila u katastrofalnom stanju. Shodno mogućnostima krenuli smo sa isplatom zaostalih dugovanja i isplatama svih obaveza po kolektivnom ugovoru. Zaista je bilo dugovanja kojim sam bila neprijatno iznenađena. 

U 2021. godini  je realizovan kredit,  ali ja mislim da je taj kredit trebao biti realizovan ranije jer ovdje je dubioza više od 20 godina. Namjena sredstava iz ovog kredita već je bila utvrđena  i ja to nisam mogla mijenjati, ali eto nabavili smo novi RTG aparat, savremeni ultrazvuk, svu neophodnu opremu za laboratoriju, rekonstruisali smo toalete u zgradi koji su izgledali sablasno, zamijenili stolariju...
Žao mi je što iz tih sredstava nije bio planiran veći iznos za isplatu dugovanja prema radnicima nego samo nekih 30 000 KM što je u odnosu na ukupna dugovanja bilo premalo.
Ipak, uspjeli smo prevazići sve poteškoće, nabaviti savremenu opremu, izmiriti dugovanja prema dobavljačima, podići nivo i kvalitet usluga i samim tim povratiti povjerenje  naših korisnika. 

Obzirom da je doškolavanje kadra u proteklom periodu  dovelo do određenih finansijskih poteškoća, kakvi su planovi po tom pitanju za naredni period?


- Uvijek sam za doškolovavanje i osposobljavanje stručnog kadra ali samo tamo gdje je to zaista potrebno.  Moramo napraviti plan kako ne bismo došli u situaciju da nam mladi ljekari odlaze i da ostajemo bez specijalista. Trenutno imamo sedam mladih ljekara opšte prakse. Njihova želja je da ostanu ovdje tako da je moj plan da ih  redovno šaljemo na specijalizacije i zaista vjerujem da se za tu namjenu mogu iznaći sredstva. 
Problem prijema novih ljekara nije finansijski aspekt nego nedostatak kadra. Nama trenutno sedam ljekara nije u funkciji da tako kažem, obzirom da se dio njih nalazi na specijalizacijama a dio na porodiljskom odsustvu, ali evo snalazimo se tako da pacijenti nemaju primjedbi.
Dugujem veliku zahvalnost mladim ljekarima koji se zaista trude da vode i po dva tima da bi usluge bile na vrijeme i adekvatno pružene. Smatram da su i oni uvidjeli da u ovom periodu poslujemo krajnje odgovorno.  Mladi ljekari nemaju potrebu i  namjeru otići osim  ako im ne omogućimo  specijalizacije jer tada  njihova budućnost  nije ovdje u Ugljeviku.

Kakvi su planovi Doma zdravlja Ugljevik u 2023.godini?

- Uvijek  postavim visoke ciljeve i mislim da je tako bolje jer onda se svi zajedno trudimo ostvariti bar 80% tih planova. U narednom periodu  planiramo nabavku mamografskog aparata uz pomoć resornog ministarstva. Plan je da u toku godine,  uz pomoć Opštine, izvršimo rekonstrukciju parkinga ispred zgrade DZ. 
Naravno, jedan od zacrtanih ciljeva je nastavak pozitivnog poslovanja. Zaista ne bih mogla dozvoliti da nakon rješavanja velikih problema dođemo u situaciju da negativno poslujemo.  
Cilj je i upućivanje jednog  ili dva ljekara na specijalizaciju, rješavanje jedne zaostale plate,  podizanje i proširivanje nivoa usluga u DZ. 

Pred nama je godina puna izazova. ali daćemo sve od sebe  i vidjeti koliko zaista možemo.


Za Semberija info - Mladen Vasilić