SAOPŠTENjE ZA JAVNOST :: Semberija INFO ::

 

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST


RITE UGLjEVIK ČINI SVE DA MJEŠTANIMA STAROG UGLjEVIKA, UGLjEVIK SELA I MEZGRAJE OBEZBIJEDI NEOPHODNU INFRASTRUKTURU

Obavještavamo javnost da je zbog klizišta, koje je izazvano razvojem rudarskih radova, u zoni Starog Ugljevika došlo do prekida puta (dijela trase dionice regionalnog puta R-II 4503).

ZP „Rudnik i termoelektrana Ugljevik“ a.d. Ugljevik je kao koncesionar po Ugovoru o koncesiji za korišćenje uglja na ležištima „Bogutovo Selo“ i „Ugljevik Istok 1“ opština Ugljevik, obavezana da izvodi rudarske radove na području obuhvaćenom koncesionim ugovorom. Prilikom izvođenja rudarskih radova u granicama odobrenog  eksploatacionog polja narušena je postojeća putna infrastruktura, čime je mještanima onemogućena nesmetana putna komunikacija.
Preduzeće je do sada uradilo sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi se omogućilo nesmetano kretanje mještana područja zahvaćenogizvođenjem rudarskih radova, a što podrazumjeva izgradnju privremenih trasa puta. RiTE Ugljevik nema nadležnost da gradi javne  puteve, zbog čega su preduzete  sve aktivnosti kako bi se animirali nadležni državni organi, prije svega JP „PUTEVI RS“ i lokalna samouprava u cilju trajnog rješenja problema putne infrastrukture, ali koji do sada nisu dali konkretne rezultate.

Iz prethodno navedenih razloga je neophodno da svi nadležni organi hitno reaguju kako bi se trajno riješilo pitanje putne infrastrukture, a posebno novog dijela trase regionalnog puta R-II 4503.Ističemoda je Preduzeće za ovu namjenu obezbijedilo finansijska sredstva, a da je nosilac svih aktivnosti oko izgradnje trajne trase puta isključiva nadležnost JP „PUTEVI RS“ i jedinica lokalne samouprave.

Mještani naseljenih mjestaUgljevik Sela, Mezgraja- Gaj, Stari Ugljevik- Falčići i naselja Pejčići, Markovići i Jovanovići su na zajedničkom sastanku održanom sa predstavnicima RiTEUgljevik dana 11.04.2022. još jednom ukazali na gore navedenu problematiku. Usaglašeno je da se zajednički preduzmu sve aktivnosti, i izvrši dodatni pritisak nasve nadležne organe u cilju izgradnje trajne putne infrastrukture narušene rudarskim radovima, odnosno otklanjanja štetnih posljedica za mještane navedenih područja, a što u konačnici omogućava i nesmetano izvođenje rudarskih radova.