BESKONTAKTNI NAPAJAČ INOVATORA IZ UGLjEVIKA ČEKA INVESTITORA :: Semberija INFO ::

 

BESKONTAKTNI NAPAJAČ INOVATORA IZ UGLjEVIKA ČEKA INVESTITORA


Foto: nezavisne
UGLjEVIK - Miroslav Damjanović, inovator iz Ugljevika, ovih dana je upisao svoj izum u registar patenata Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, a riječ je o elektroindukcionom napajaču, odnosno uređaju za beskontaktno napajanje uređaja

Kaže nam da je godinama radio na stvaranju elektroindukcionog napajača (predajnik i prijemnik) za beskontaktno napajanje uređaja pomoću elektromagnetne indukcije. Izum beskontaktnog punjača iz Ugljevika sad čeka investitora kako bi zaživio u praksi i došao do potrošača.

"Ovaj izum je generalno od višestruke koristi. On omogućava lakše punjenje uređaja, jednostavnije i sigurnije", tvrdi ovaj inovator za "Nezavisne", kojem je uzor slavni naučnik Nikola Tesla, čije radove izučava godinama.
U suštini Damjanović je pokazao kako bez kabla napuniti uređaje. U njegovoj radionici, na kancelarijskom stolu, ugrađeni su materijali koji beskontaktno reprodukuju energiju, a skladišti je prijemna kutija i šalje do drugih uređaja. Pritiskom na jedno dugme pokreće se sve na principu predajnik - prijemnik.

Kako vlasnik patenta tvrdi, ovaj izum bi mogao da ima široku primjenu u auto-industriji i domaćinstvu. Stoga se on obratio i Institutu za intelektualno vlasništvo BiH te je njegov izum ispunio sve uslove i uveden je u registar Instituta.

"Taj aparat, kad ga postavite na radnu ili bilo koju površinu, preuzima napon iz jedne predajne kutije ka prijemnoj i praktično je skladišti. Može se ugraditi u bilo koji uređaj do ispitanih 30 volti. Svugdje u svijetu može da se koristi ovakav vid napajanja, samo treba da se prilagodi. Može da se primijeni u domaćinstvu i auto-industriji i potpuno je bezopasan i fleksibilan", objašnjava Damjanović.

Iako je uređaj koristan za budućnost, Damjanović još nije našao konkretnog investitora koji će otkupiti licencu i uvesti patent u upotrebu.

"Sada je samo bitno da neko primijeni ovaj uređaj da napravi ovakav vid korištenja i da se koristi. Jako je fleksibilan. Tri godine je kod mene i nije se desio nijedan kvar. Bezbjedan je i nema opasnosti od električnog šoka, što je najbitnije. I nema lomljenja kablova", ističe ovaj izumitelj.

On se nada da će se uskoro pojaviti partner koji će mu pomoći da implementira patent u svakodnevnu upotrebu, posebno uzimajući u obzir činjenicu da je nezaposlen i da ne može sam dalje napredovati.

Damjanović je za patent dobio mnoga priznanja, a trenutno učestvuje na takmičenju tehnoloških inovacija u Beogradu, gdje je prošao u drugi krug takmičenja.

(nezavisne)