UGLjEVIK: ​POLOŽENI VIJENCI U MEMORIJALNOM KOMPLEKSU DONjA TRNOVA :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: ​POLOŽENI VIJENCI U MEMORIJALNOM KOMPLEKSU DONjA TRNOVA


Okupljanjem i polaganjem cvijeća u memorijalnom komplekstu u Donjoj Trnovi kod Ugljevika danas je tradicionalno obilježen Dan pobjede nad fašizmom.

"Donja Trnova je ucrtana kao mjesto poznato po borbi za slobodu protiv najvećeg zla čovječanstva - fašizma, a pokazalo se da, koliko god se zlo nametalo, uvijek pobjeđuje dobro", rekao je na skupu načelnik Ugljevika Vasilije Perić.



On je dodao da je Trnova rodno mjesto velikog srpskog pjesnika Filipa Višnjića koji je opjevao borbu srpskog naroda protiv okupatora.

Organizator današnje manifestacije je Savez udruženja boraca Narodnoslobodilačkog rata /SUBNOR/ Ugljevik, a predsjednik ugljevičkog SUBNOR-a Ratko Đurković naglasio je da sjećanje na žrtve fašizma i na borbu protiv fašizma treba njegovati i prenositi ideal slobode novim generacijama.

U memorijalnom kompleksu u Donjoj Trnovi upisana su imena 3.278 žrtava fašističog terora i sahranjeni posmrtni ostaci 527 boraca za slom fašizma.

U antifašističkoj borbi ovo ugljevičko naselje imalo je 220 žrtava, od čega 105 boraca.

Zajedno sa brojnim delegacijama, vijenac je položio pomoćnik vojnog atašea ambasadora Ruske federacije u BiH Sergej Kuklev, kao i narodni poslanici u Skupštini Republike Srpske Milutin Tasovac i Dalibor Stević.

Opština Ugljevik