UGLjEVIK: OBILjEŽEN DAN MJESNE ZAJEDNICE DONjE ZABRĐE :: Semberija INFO ::

 

UGLjEVIK: OBILjEŽEN DAN MJESNE ZAJEDNICE DONjE ZABRĐE


U Donjem Zabrđu kod Ugljevika obilježen je Dan ove mjesne zajednice, a tim povodom služen je parastos za 16 poginulih boraca Vojske Republike Srpske i sve poginule mještane tokom Narodnooslobodilačkog rata iz ovog mjesta.



Na spomen-obilježju poginulima u protekla dva rata upisano je 246 imena palih boraca i civilnih žrtava.

Dan mjesne zajednice Donje Zabrđe ustanovljen je 1995. godine kada se iz zarobljeništva vratio 61 srpski borac od kojih su polovina bila mještani. Oni su 11 mjeseci bili zatočeni u Tuzli nakon zarobljavanja na majevičkoj Lisači.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Jovan Marinković rekao je da je na ovom spomeniku upisano skoro 300 imena poginulih Srba u proteklim ratovima.

"Ovaj spomenik svjedoči da je srpski narod vodio odbrambeni rat jer je branio svoja ognjišta i teritoriju", rekao je Marinković novinarima.

Predsjednik Skupštine opštine Ugljevik Đoko Simić, koji je mještanin Donjeg Zabrđa, istakao je da je današnji dan za ovo mjesto veoma značajan jer su se iz zarobljeništva vratili mladići od kojih je najviše bilo upravo iz Zabrđa.



"Na spomen-obilježju su imena poginulih mještana iz proteklih ratova i on simbolizuje istoriju kroz koju je prošao srpski narod, a svi ratovi su proizveli da je ogroman broj mladića od 18 do 30 godina položio svoje živote na braniku otadžbine", rekao je Simić.

Načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić, koji je prisustvovao parastosu, naglasio je da svi građani Republike Srpske treba da slijede ideale za koje su se srpski borci žrtvovali.

Cvijeće na spomen-obilježje položili su predstavnici opštine Ugljevik, ugljevičke Boračke organizacije, predstavnici opštine Beočin u Srbiji, mjesnih zajednica Donjeg Zabrđa i Suseka, te porodice i saborci.

​Opština Ugljevik