LAUREATI I RUSKI UMJETNIK ŠIŠKIN OTVORILI 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL :: Semberija INFO ::

 

LAUREATI I RUSKI UMJETNIK ŠIŠKIN OTVORILI 12. MEĐUNARODNI FESTIVAL


Koncertni dio 12. Međunarodnog festivala "Dani harmonike" otpočeo je večeras u ugljevičkom Centru za kulturu koncertom laureata takmičenja koje je održano u onlajn formatu zbog virusa korona.
 
Desetogodišnji Đorđe Perić, učenik Muzičke škole "Kornelije Stanković" iz Ugljevika, koji je osvojio tri zlatna odličja, a do sada 59 širom svijeta, predstavio se publici izvodeći ukrajinsku narodnu kompoziciju "Put Kozaka" i "Harmonikaši sviraju džez".
 
 
U Ugljeviku je večeras nastupao i svjetski umjetnik akademske harmonike Jurij Šiškin iz Rusije, koji je pohvalio organizaciju festivala, ističući da manifestacija pruža šansu mladim umjetnicima da uče od najboljih i da i sami stiču slavu, te poručio da je muzika lijek.
 
Organizatori Festivala su Osnovna muzička škola "Kornelije Stanković" i Udruženje umjetnika "Artist".
 
Festival je zvanično otvorio načelnik Ugljevika Vasilije Perić riječima da su za ovu opštinu "Dani harmonike" najznačajnija manifestacija.
 

"Dugujemo veliku zahvalnost svim dosadašnjim učesnicima i svjetskim umjetnicima čijim je učešćem festival i dostigao značajan nivo, po čemu su postali prepoznatljivi Ugljevik i Republika Srpska", rekao je Perić.
 
On je naveo da je Festival nastao i razvijao se kao rezultat potrebe za otvorenošću i saradnjom, kao i željom da se u teškom vremenu učini što više za kulturu i umjetnost na prostorima Republike Srpske.
 
Direktor Muzičke škole koja organizuje festival Slaviša Perić zahvalio je Juriju Šiškinu što prenosi svoje znanje mladim generacijama, kao i pokrovitelju festivala predsjedniku Republike Srpske, te opštini Ugljevik za koju je istakao da godinama podržava njegovo održavanje.
 
On je istakao da su "Dani harmonike" ucrtani na evropskoj mapi kulturnih događaja, pa su Ugljevik i Republika Srpska prepoznatljivi kada je u pitanju akademska muzika na harmonici.