BRENDIRANjE MAJEVIČKOG SIRA - ZARCA :: Semberija INFO ::

 

BRENDIRANjE MAJEVIČKOG SIRA - ZARCA


Projekat brendiranja majevičkog sira, na užem geografskom području poznatijeg pod imenom „ZARAC“, pokrenuo je načelnik opštine Lopare Rado Savić zajedno sa Zoranom Pavlovićem, ekonomskim stručnjakom , koji sarađuje sa pisanim i elektronskima medijima kao ekonomski analitičar. Opština Lopare zajedno sa Pavlovićevom konsultantskom firmom Havreks doo Banja Luka, uz podršku USAID-a i švedske razvojne agencije realizuje ovu inicijativu preko Projekta razvoja tržišne poljoprivrede II pod nazivom Farma II.

„Ovo je jedan veoma zanimljiv i važan projekat za našu opštinu koji se realizuje da bi došli do brendiranog proizvoda majevičkog sira „ZARCA“, koji će naći svoje mjesto na tržištu, a naše žene, naša poljoprivredna gazdinstva, odnosno domaćini će moći da taj proizvod prodaju i plasiraju.“ – istakao je Rado Savić, načelnik Lopara.

Savić je dodao da je cilj projekta da proizvodnja zarca koja i sada postoji bude podignuta na jedan viši nivo, da to bude organizovano, da bude dobro i bezbijedno upakovano i da nađe svoj put do tržišta i da u ovaj projekat uđe značajan broj ljudi, koji će od toga imati koristi, a lokalna zajednica prepoznatljivost po tom proizvodu, kao jednom od proizvoda zdrave hrane sa Majevice.

Na današnju radionicu koja je održana u skupštinskoj sali u Loparama došlo je 16 učesnika.

Angela Bojkić jedna od učesnica radionice u izjavi za medije je rekla: - „Imam 13 muznih krava i 3 junice.

Trenutno se bavim proizvodnjom mlijeka. Živim u Jablanici. zarac ne proizvodim često, pravim ga po potrebi. Želim biti dio ovog projekta, ukoliko se on ostvari.“

Ne krijući svoj optimizam Zoran Pavlović, konsultant i koordinator projekta je istakao: -„Dobili smo podršku i zadatak da sav taj projekat zajedno uradimo tako što ćemo povezati sve one što su u proizvodnji i preradi sira i koji su zainteresovani da učestvuju u kreiranju poljoprivredne zadruge, koja će imati tu ideju da zajedničkim radom brendira sir ZARAC, ali naravno da i drugi proizvodi, koji su u domenu prerade mlijeka budu brendirani, dakle da napravimo jedan proizvod, a da to bude način na koji će se brendirati drugi proizvodi iz sektora proizvodnje mlijeka.“