Evropski priznat ljekar Lazar Tošić o štetnosti litijuma: Blistavom karijerom brani Majevicu! :: Semberija INFO ::

 

Evropski priznat ljekar Lazar Tošić o štetnosti litijuma: Blistavom karijerom brani Majevicu!


Stavljam se na raspolaganje ljudima i svojoj rodnoj grudi Loparama u borbi protiv rudarenja litijuma, poručio je Lazar Tošić, neurohirurg iz Švajcarske koji je ponos Lopara, majevičkog kraja i Republike Srpske.
 
Kao poznat ljekar neurohirurg, i budući profesor neurohirurgije, a koji živi i radi u Švajcarskoj,  u Loparama je pristupio Udruženju "Pokret za Majevicu" koji je zdušno protiv bilo kakvog otvaranja rudnika litijuma na Majevici i svim srcem podržao neprikosnovenog i iskrenog borca protiv rudarenja litijuma na Majevici advokata Milanka Tošića.
 
Kao ljekar Tošić kaže da je rudarenje litijuma pogubno na samo po ekologiju već i po zdravlje ljudi.
 
-Ne smijemo dozvoliti da se ruda litijuma kopa na našoj prelijepoj Majevici, tačnije u srcu Lopara, jer to praktično znači kraj našeg divnog zavičaja i gašenje naših vijekovnih ognjišta koji su nam ostavili čukunđedovi i prad‌jedovi, a upravo su nas oni učili vjeri pravoslavnoj i svojim primjerima nam pokazali da uvijek budemo na Hristovom putu ljubavi-rekao je Tošić.
 
Ovaj ugledni ljekar posjeduje tri specijalizacije, nakon što je u svojoj generaciji bio među najboljima i diplomirao na medicinskom fakultetu u Novom Sadu.
 
Na vodećoj svjetskoj univerzitetskoj klinici u Cirihu, Tošić je završio specijalizaciju iz neurohirurgije kao subspecijalizant a nakon toga je specijalizirao kompleksnu hirurgiju kičme i terapiju bola u najvećoj specijalnoj klinici za kičmu u Lucernu.
 
Na D‌ječijoj neurohiruškoj univerzitetskoj klinici operisao je kompleksne d‌ječije tumore mozga.
 
-Moj život je medicina, pomoć ljudima a posebno d‌jeci, to je ono što sam izabrao i za šta živim-naglasio je Tošić.
 
Ovaj Majevičanin, koji je odrastao u Loparama i za koje kaže da su njegova ljubav, usavršavao se na klinikama u Rusiji, Americi, Holandiji, Španiji, Češkoj i Francuskoj.
 
-Sada nam je svima potrebno jedinstvo u borbi protiv rudarenja litijuma. Naše Lopare nisu na prodaju. Majevicu i Lopare volimo svim srcem-jasan je Tošić.
 
Za Lazara Tošića u Loparama kažu da je jedno od najboljih čeda ne samo rodnog kraja nego i Republike Srpske i srpskog roda, najmlađi je evropski neurohirurg koji je otvorio privatne klinike u Cirihu, Bazelu i Turgau, takođe,  najmlađi je član počasnog društva spinalnih neurohirurga u Švajcarskoj koji je uspješno obavio više od tri hiljade operacija na mozgu i kičmi.