U PRIBOJU OTVORENI TRINAESTI „DANI DIJASPORE“ :: Semberija INFO ::

 

U PRIBOJU OTVORENI TRINAESTI „DANI DIJASPORE“


Manifestacija „Dani dijaspore“ Lopare 2024 svečano je otvorena u Priboju Smotrom folklora.

Trinaeste „Dane dijaspore“, koji se organizuju pod pokroviteljstvom Opštine Lopare i Udruženja Majevičana u Švajcarskoj, je otvorio načelnik lokalne zajednice Rado Savić.

On je rekao da se manifestacija ove godine održava pod sloganom „Sačuvajmo zavičaj“ čija je suština da Majevičani koji žive u matici i Majvičani koji žive u dijaspori ulože sve napore kako bi sačuvali zavičaj.

„Ti napori moraju biti usmjereni u pravcu da se u Loparama ne otvori rudnik litijuma koji bi nanio veliku štetu Majevici. Mi smo odlučni da do realizacije tog projekta ne dođe i da sačuvamo svoja ognjišta“, poručio je Savić.

Irena Lukić, predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ Lopare je istakla da je potpunu podršku događaju, koje je organizovalo društvo, pružila lokalna zajednica.

„Na Smotri folklora učestvuje sedam kulturno umjetničkih-društava iz Parteša i Pasjana sa Kosova i Metohije, Bijeljine, Tuzle, Ugljevika, Priboja i Lopara. Nastupile su folklorne sekcije, pjevačke grupe i instrumentalisti“, rekla je Lukićeva.

Davor Petković, načelnik Kosovsko pomoravskog okruga je rekao da je čuo puno lijepih priča o majevičkom podneblju.

„Izuzetna mi je čast da danas prisustvujem ovom divnom događaju i susretu ove divne dječice koja će nastaviti našu tradiciju“, istakao je Petković.