PREZENTACIJA PROJEKTA „SUNČANE ŠKOLE“ U LOPARAMA :: Semberija INFO ::

 

PREZENTACIJA PROJEKTA „SUNČANE ŠKOLE“ U LOPARAMA


Više od pola godine radi prva prozjumer /prosumer - producer+consumer/ solrana elektrana u BiH koja je postavljena na srednjoškolskom centru “Vuk Karadžić” u Loparama.

Tim povodom u Centru za kulturu je održana prezentacija na kojoj se govorilo o projektu „Sunčane škole“ koji Fond otvoreno društvo sprovodi u svim zemljama regiona Zapadnog Balkana.

“U saradnji sa opštinskom administracijom i menadžmentom srednje škole informisali smo sve zainteresovane građane o tome šta je urađeno, predstavili smo precizne rezultate od postavljanja solarne elektrane do sada”, rekao je Damir Miljević, član upravnog odbora RESET-a.

On je naveo da se govorilo i o tome šta bi se još moglo raditi, kakve su ideje, na koji način se na području opštine Lopare mogu informisati i ostali građani koji su zainteresovani da se uključe u taj proces, jer instalacija solarne elektrane na školi treba samo da posluži kao katalizator da se ljudi iz lokalne zajednice zainteresuju da, ukoliko im se isplati, krenu u istom pravcu.

Izvršni direktor Fonda otvoreno društvo Mervan Miraščija je rekao da se radi o prvom projektu te vrste koji je pokrenut u BiH i koji je uspješno završen.

“Realizovan je projekat kojim je instalirana fotonaponska elektrana snage 25 /KW/ kilovata koja u cjelosti zadovoljava potrebe za električnom energijom u srednjoškolskom centru”, naveo je Miraščija.

Načelnik opštine Lopare Rado Savić je izrazio zahvalnost svim učesnicima u projektu koji su dali doprinos da se solarna elektrana postavi na srednjoškolskom centru.

“Ja, kao načelnik opštine, mogu da obećam da ćemo sve što postignemo kroz uštede, to je nekih 8 000 KM godišnje, usmjeriti u neke druge projekte u srednjoj školi”, saopštio je Savić.