PREDAVANjE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE OPŠTINE LOPARE :: Semberija INFO ::

 

PREDAVANjE ZA POLjOPRIVREDNE PROIZVOĐAČE OPŠTINE LOPARE


Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, uz pomoć Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare organizovao je predavanje za poljoprivredne proizvođače ove lokalne zajednice.

Prije početka predavanja poljoprivrednike i sve prisutne je pozdravio načelnik opštine Rado Savić i izrazio zahvalnost predavačima.

On je saopštio da nadležni u lokalnoj zajednici ulažu trud da se poljoprivrednicima organizuju edukativna predavanja, te da je cilj da riječ struke bude dominantna.

„Istrajaćemo u borbi da se na Majevici ne otvori rudnik litijuma, jer bi on nepovoljno uticao i na sve grane poljoprivrede. Namjera nam je da se u našoj opštini u narednih pet godina zasadi 25000 sadnica šljive, svake godine po 5000“, poručio je Savić.

Dragan Zarić , stručni saradnik iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede regionalne kancelarije u Bijeljini je istakao dobru saradnju sa Odjeljenjem za privredu i društvene djelatnosti opštine Lopare, te naveo da je predavanje poljoprivrednim proizvođačima postalo tradicionalno.

„Danas, kao i prethodnih godina, smo došli ovdje da poljoprivrednim proizvođačima predstavimo Pravilnik o uslovima i načinu ostvarivanja novčanih podsticaja za razvoj poljoprivrede i sela za 2024. godinu, kao i stručne teme koje se odnose na zaštitu biljaka, prvenstveno voćarskih i ratarskih biljnih vrsta“, rekao je Zarić.

Inženjer poljoprivrede Jelena Stanišić je upoznala poljoprivrednike o navedenom pravilniku, a govorila je o mjerama podrške u biljnoj proizvodnji, ruralnom razvoju i sistemskim mjerama.

Đorđe Glišić, inženjer poljoprivrede je u svom izlaganju govorio o napadu ekonomski najznačajnijih biljnih bolesti i štetočina u zasadima šljive i načinima i mjerama borbe protiv istih.

Inženjer poljoprivrede Lazar Arsenović je održao predavanje o podsticajima u stočarskom dijelu proizvodnje.