NAROD SVOJIM PRISUSTVOM NA SKUPU PORUČIO DA JE PROTIV OTVARANjA RUDNIKA LITIJUMA NA MAJEVICI – POČELO POTPISIVANjE PETICIJE :: Semberija INFO ::

 

NAROD SVOJIM PRISUSTVOM NA SKUPU PORUČIO DA JE PROTIV OTVARANjA RUDNIKA LITIJUMA NA MAJEVICI – POČELO POTPISIVANjE PETICIJE


U Loparama je održan narodni skup na kome je počelo potpisivanje peticije – građanske inicijative koja će biti upućena Narodnoj skupštini Republike Srpske za donošenje Deklaracije o protivljenju otvaranja rudnika litijuma i drugih elemenata na dijelu planine Majevice koji pripada opštini Lopare.
 
Navedenom okupljanju je prisustvovao veliki broj građana iz Lopara i susjednih opština.
 
„Prisustvo naroda u ovolikom broju govori da narod Majevice ne želi rudnik litijuma na Majevici“, rekao je načelnik opštine Lopare Rado Savić. 
 
On je na skupu poručio da je protiv otvaranja rudnika, te da je lokalna uprava pozvala građane da i oni to jasno kažu svima. Stoga je, u skladu sa zakonima Republike Srpske, pokrenuta građanska inicijativa koja će biti proslijeđena u Narodnu skupštinu kako bi se usvojila predložena Deklaracija o protivljenju otvaranja rudnika na Majevici. 
 
„Prikupićemo 3.000 potpisa, i prije zakonskog roka, samo na području opštine Lopare i cilj nam je da se glas svakog stanovnika opštine Lopare uvaži“, dodao je Savić.


 
Predsjednik skupštine opštine Lopare Milenko Ristić je kazao da je narod pomenute lokalne zajednice protiv otvaranja rudnika, te da je on zastupao samo narodnu volju i izrazio protivljenje rudniku na Majevici.
 
„Juče sam čuo izjavu predsjednika Dodika kada kaže da se u Republici Srpskoj pita narod i njeni predstavnici. Ja šaljem poruku iz Lopara da se i u Loparama i na Majevici pita narod i predstavnici lokalne vlasti i molim predsjednika Republike, Vladu i Narodnu skupštinu da uvaže volju naroda iskazanu na ovom skupu“,  saopštio je Ristić.
 
Delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Želimir Nešković se, u svojoj izjavi novinarima, osvrnuo na Zakon o geološkim istraživanjima i istakao da se interesi i mišljenja lokalnih zajednica u njegovom donošenju moraju uvažavati.
 
Tihomir Dakić, predsjednik Centra za životnu sredinu iz Banjaluke je izrazio svoju podršku narodu Lopara i poručio da stanovnici opštine treba da donose svoje odluke.
 
„Treba da se razmišlja o tome u kom pravcu će da se razvija opština Lopare i da li će postati jedna od lokalnih zajednica koja će prerasti u rudnik. 
 
Predstavnici lokalne vlasti, i načelnik i predsjednik Skupštine, se protive daljem razvoju projekta rudnika litijuma, tako da su na istoj strani i građani i politički predstavnici“, zaključio je Dakić.