POLOVINA ZAPOSLENIH U OPŠTINI IZ BORAČKIH KATEGORIJA :: Semberija INFO ::

 

POLOVINA ZAPOSLENIH U OPŠTINI IZ BORAČKIH KATEGORIJA


Opština Lopare pokazala je da ne zaboravlja demobilisane borce Vojske Republike Srpske, budući da je u lokalnoj upravi od 75 zaposlenih, 24 bivša borca prve kategorije i nekoliko ratnih vojnih invalida, a šestoro radnika su djeca poginulih boraca.

Ovakav odnos prema boračkim kategorijama bio je dovoljan da ova lokalna zajednica dobije priznanje Foruma boraca Vojske RS.

Zlatna značka dodijeljena je opštini Lopare, jer duži vremenski period kontinuirano i sa velikom posvećenošću prati i pomaže sva aktivnosti Boračke organizacije dajući doprinos u poboljšanju sveukupnog položaja boračkih kategorija stanovništva.

Posebnu pažnju, naglasio je predsjednik BORS Milomir Savčić, posvećuje se zapošljavanju boračkih kategorija.

– Boračke kategorije suočavaju se sa velikim problemima, a stambeno zbrinjavanje i nezaposlenost, samo su neke od njih. Uprkos teškoćama moramo čuvati dignitet srpskog borca. Samo poštovanjem onih koji su je stvorili, možemo sačuvati Republiku Srpsku – naglasio je Savčić.

Predsjednik Boračke organizacije Lopara Mitar Tojić podsjetio je da su u toku odbrambeno – otadžinskog rata sa ovog područja poginulo 242 borca, a više od 900 ih je ranjeno.
– Zahvaljujući programu Vlade RS i lokalnoj upravi stambeno je zbrinuta većina pripadnika boračkih kategorija. Na vlastiti krov čeka još pedesetak porodica. Veliki problem nam je zapošljavanje boraca. Radi se o ljudima sa 40 i više godina koje je rat ostavio bez zaposlenja, a danas nemaju pravo na penziju. I ovaj problem će biti ublažen, zahvaljujući odluci Vlade RS da se borcu sa 65 godina starosti, a sa manje od 15 godina radnog staža, prizna i ratni staž da bi ostvario pravo na penziju – rekao je Tojić.

Sin poginulog borca, Miloš Trišić, diplomirani inženjer informatike i računarstva zahvalan je na ukazanom povjerenju, ali i kompletnim odnosom prema djeci poginulih boraca opštinske uprave Lopare.

– Osim materijalne sigurnosti koju mi pruža posao, mnogo mi znači i osjećaj da nismo zaboravljeni, odnosno da žrtva naših očeva nije bila uzaludna – istakao je ovaj mladić.

Master ekonomije Petra Pantić zaposlena je u loparskom Centru za kulturu i informisanje od 2016. godine, a prethodno je odradila pripravnički staž u administrativnoj službi opštine Lopare.

– Tokom školovanja imala sam stipendiju što je mojoj porodici mnogo značilo – rekla je Pantićeva.

Načelnik Lopara Rado Savić rekao je da se za rad Boračke organizacije iz budžeta godišnje izdvaja 80.000 KM.

– U Centru za kulturu i informisanje svih deset radnika su iz boračkih kategorija – dvoje djece poginulih boraca, dvoje djece je od sto procentnih invalida rata, a ostali su borci prve kategorije. I u preduzećima čiji smo mi osnivač imamo zaposlene ratne vojne invalide, a prioritet prilikom zapošljavanja dajemo upravo ovim kategorijama – rekao je Savić.

On je podsjetio da sva djeca poginulih boraca iz ove opštine koja se školuju primaju opštinsku stipendiju, te da se iz lokalnog budžeta izdvajaju sredstva za liječenje i druge jednokratne pomoći ovim kategorijama.

Izgrađena spomen soba

Načelnik Savić podsjeća da je lokalna zajednica izgradila spomen sobu poginulim borcima majevičkog kraja, te da podržavaju obilježavanje značajnih datuma iz otadžbinskog rata.

On najavljuje u narednom periodu još veće angažovanje cjelokupne lokalne zajednice na rješavanju problema ovih kategorija.