DOKUMENTI O STO GODINA OSNOVNE ŠKOLE „SVETI SAVA“ LOPARE ZAPISANI U ŠKOLSKI LjETOPIS :: Semberija INFO ::

 

DOKUMENTI O STO GODINA OSNOVNE ŠKOLE „SVETI SAVA“ LOPARE ZAPISANI U ŠKOLSKI LjETOPIS


Jevrejin Kuzman Laus poklonio zgradu za prvu školu
 
Često imamo priliku čuti kada se kaže da ne znamo cijeniti ono što imamo. A, često nismo ni svjesni šta imamo. Nažalost. Tako sam i ja, pišući školski ljetopis došao u posjed dokumenta koji potvrđuje da se školstvo u Loparama institucionalno odvija već stotinu godina! O tome u Loparama niko, niti govori niti pamti“,  rekao je na početku razgovora za „Semberija info“ Dragan Lukić, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ Lopare.


 
Obrazovni sistem na području Lopara datira iz školske 1921/22. godine. Tada je u srezu Priboj, u naselju Lopare, počela sa radom četvorogodišnja osnovna škola. Škola je primila svoje prve đake u zgradi koja je i danas u Loparama poznata kao „Stara škola“, a koja se nalazi u sklopu hrama Pokrova Presvete Bogorodice u centru Lopara. Zgradu je tadašnjoj crkvenoj opštini poklonio Kuzman Laus, Jevrej porijeklom iz Austrije. Uslov pod kojim je Laus poklonio zgradu bio je samo jedan - da se u zgradi otvori škola.

Prvi učitelji su bili bračni par Tihomir i Marica Jovanović. Naslijedili su ih Stojan Koraksić i Radivoje Lolić, pa potom neki novi, sve do današnjih dana. Škola je do 1959. godine bila četvorogodišnja škola, a do tada su djeca iz Lopara u više razrede osnovne škole morali putovati ili u Koraj ili u Teočak, gdje su bile najbliže „osmoljetke“.



- Krajem 1950-tih godina na lokalitetu današnje Osnovne škole „Sveti Sava“, u Loparama izgrađen je, za to vrijeme, uslovan školski objekat. Međutim, kako su Lopare rasle, kako se povećavao broj ljudi koji je ovdje živio, 1971/72. školske godine su prvi đaci sjeli u klupe u školskoj zgradi u kojoj i danas podučavamo. Tako da ćemo ove godine obilježiti dva jubileja: vijek školstva u Loparama i 50 godina izgradnje školskog objekta OŠ „Sveti Sava“ u kojem ove godine nastavu pohađa više od trećine svih osnovaca sa područja opštine Lopare“, ponosno je rekao za „Semberija info“ direktor Lukić i najavio projekat obnove električnih instalacija u školi koje nisu obnavljane od izgradnje školske zgrade. Projekat će biti upućen prema Ministarstvu prosvjete i kulture u Vladi RS.

Pored centralne škole, OŠ „Sveti Sava“ ima šest područnih odjeljenja: Tobut, Vukosavci, Mačkovac, Jablanica, Piperi i Brusnica. Direktora škole raduje stabilan trend upisa prvačića u ovu školu. Taj pokazatelj govori o onima koji ostaju živjeti, raditi i podizati porodice na Majevici.



- Ja sam zaljubljenik u Majevicu. Kao planinar sam bio na mnogim planinama, ali planine kao što je Majevica, nema. Svako ko dođe na Majevicu ne može otići, a da je ne zavoli. Koliko je do geografije i prirode, toliko je i do njenih ljudi. Ja sam uvjeren da Lopare imaju svijetlu budućnost, a ova škola je garant da će naša djeca imati kvalitetno obrazovanje. Mi se dičimo mnogim našim učenicima koji su napravili velike i uspješne karijere ali ću za ovu priliku izdvojiti samo dvojicu. Profesor dr Dalibor Stević, dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini i profesor dr Mitar Novaković, nekadašnji rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu, su prve korake svog naučnog puta napravili, upravo, u Loparama. Nadam se da se ovi mlađi koji će nadmašti i njih dvojicu neće ljutiti što ih ovaj put neću pomenuti“, istakao je, sa osmjehom, za ,,Semberija info’’ direktor Dragan Lukić.


​Semberske novine - Semberija info