VLADIKA FOTIJE: OBNOVA SVETINjA - VELIKI BLAGOSLOV :: Semberija INFO ::

 

VLADIKA FOTIJE: OBNOVA SVETINjA - VELIKI BLAGOSLOV


Foto
Život se vraća tamo gdje se obnavlja crkva, poručio je Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je danas, u prisustvu mnogobrojnih vjernika, osveštao konak Manastira Svetog proroka Jeremije u Rožnju, selu u federalnoj opštini Sapna.
 
"Ja sam ovaj manastir u jednoj svojoj pesmici nazvao `malim Jasenovcem`, jer je u ovom selu mnogo ljudi stradalo, mahom žena i dece", izjavio je episkop Fotije novinarima 


 
On je naveo da je predložio da novomučenici zvorničko-tuzlanski budu kanonizovani, odnosno da svi oni koji su stradali u 20. vijeku budu među svetima. 
 
"Njihovo mučeništvo, kao i uopšte mučeništvo srpskog naroda je veliko", naglasio je episkop Fotije. 
 
Prema njegovim riječima, veliki je blagoslov i radost duhovna kada se obnavlja crkva. 
 
"Kada sam prvi put bio ovde ličilo je na pustinju. Međutim, oživi pustinja! Čim se počne obnavljati crkva, vraća se i život. Ova svetinja je za nas značajna i molim sve dobre ljude da pomognu obnovu. 


 
On je naveo da je, iako ide u Sremske Karlovce, gdje će biti održan Sveti arhijerejski sabor, došao danas i na ovo sveto mjesto. 
 
Vladika je ukazao da je ovo tek početak obnove manastira u Rožnju, te izrazio nadu da će i put biti u potpunosti završen, da tamo može da se dolazi tokom čitave godine i autobusima. 
 
"Treba srediti i portu, uraditi letnji oltar... da ovo bude mesto za molitvu za mir u svetu", naglasio je vladika Fotije. 


 
Protojerej-stavrofor Zoran Ilić, paroh pribojski, izrazio je zadovoljstvo što je na praznik Svetog proroka Jeremije arhijerejsku liturgiju služio episkop Fotije i osveštao manastirski konak."Srećni smo zbog dolaska brojnih vjernika na slavu manastira", rekao je Ilić. 
 
Zamjenik načelnika opštine Lopare Goran Tasovac napomenuo je da je ta lokalna zajednica učestvovala i u obnovi manastira i puta do njega, te podsjetio da su organizovali i donatorsku večeru na kojoj su prikupljena sredstva za završetak konaka. 
 
Osveštanje konaka organizovano je povodom krsne slave tog manastira- Svetog proroka Jeremije.