LOPARE: SJEĆANjE NA 1. JUN 1995. GODINE :: Semberija INFO ::

 

LOPARE: SJEĆANjE NA 1. JUN 1995. GODINE


Obilježena je dvadeset šesta godišnjica od dana pogibije boraca Prvog bataljona Treće majevičke brigade Vojske Republike Srpske u Loparama, gdje je kod spomenika „ Junacima Majevice“ položeno cvijeće i zapaljene svijeće.
Cvijeće su položoli načelnik opštine Lopare Rado Savić zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije Lopare.Učesnici komemoracije su obišli i kotu Ploče gdje su 1. juna 1995. godine poginula četiri borca Prvog bataljona Gojko Simikić, Zvonko Dajević i Dragan Stjepanović - Gabelja, a istog dana na Ravnom Lještaku poginuo je Radislav Đokić.
„Prije 26 godina, na današnji dan, otpočela je žestoka ofanziva takozvane armije Bosne i Hercegovine iz pravca Tuzle na južne dijelove Majevice i položaje Treće majevičke brigade“,
rekao je Risto Radić, predsjednik Opštinske boračke organizacije Lopare.Radić je dodao da su na pomenutom dijelu Majevice poginula trojica boraca, ali je bilo više poginulih i ranjenih boraca u jeku neprijateljske ofanzive na širem prostoru Majevice, a ovaj pravac je bio jedan od glavnih pravaca da se ovlada vrhovima Majevice u čemu neprijatelj nije uspio zahvaljujući hrabrosti i požrtvovanju srpskih vojnika.

​Opština Lopare