Udruženje roditelja sa četvero i više djece „Podmladak“ Lopare: Djeca su najveće blago :: Semberija INFO ::

 

Udruženje roditelja sa četvero i više djece „Podmladak“ Lopare: Djeca su najveće blago


Prije  deset godina u Loparama, jednoj od najsiromašnijih opština u RS, formirano je Udruženje roditelja sa četvero i više djece „ Podmladak“.

U ovo udruženje trenutno je uključena  šezdeset i jedna porodica sa područja Lopara koje imaju četvero i više djece. Jedna porodica ima  sedmero djece. Za polovinu ovih porodica neophodno je obezbijediti neki vid pomoći.
 Mile Perić (52), predsjednik ovog udruženja za portal Semberija info kaže da i on ima četvero djece, tri sina i jednu kćerku, starosti od 3,5 do 17 godina.

„ Osnovni cilj postojanja ovog udruženja je organizovano pružanje pomoći porodicama sa četvero i više djece. Na ovaj način pokušavamo doprijeti do institucija i pojedinaca koji mogu pomoći ovim porodicama, kako bi lakše organizovale svoj život i othranile djecu. To može biti pomoć, u smislu obezbjeđenja plastenika, kupovine krave, sadnica voća i jagoda, izgradnje i renoviranja kupatila u kućama. Na taj način može se olakšati život takvim porodicama. Besplatne udžbenike dobijaju djeca uzrasta do petog razreda, uglavnom odlični učenici. I načelnik opštine Lopare Rado Savić, odnosno lokalna uprava, imaju razumijevanja za višečlane porodice. Pomaže i dijaspora posredstvom opštine. Za djecu iz ovih porodica je organizovan besplatan prevoz. Od prošle godine na snazi je opštinska odluka da porodica za svako maloljetno dijete dobija po 100 KM, što važi za porodice koje imaju troje i više djece“, kaže Perić.

Mile Perić kaže da su, bez obzira na materijalnu oskudicu, porodice sa četvero i više djece u svakom smislu „najbogatije“ porodice, jer su djeca najveće bogatstvo.

„ Višečlane porodice višestruko više troše hrane, odjeće i obuće i od toga društvo ima korist. Danas se PDV plaća i na dječiju hranu, opremu za bebe. Velika je razlika u potrošnji, ukoliko neko živi sam, neoženjen ili neudat, i kada imate porodicu sa četvero i više djece“.
 
I jabuka se dijeli

Govoreći o svojoj porodici i svojoj djeci, Mile Perić kaže da porodice na seoskom području imaju drukčije potrebe u odnosu na gradske porodice.

„Navikli smo da jednu jabuku dijelimo na šest dijelova. Najmlađem djetetu damo najviše. Roditelji se odriču nekog zalogaja, da bi to dali djetetu. Zajednički se koristi i garderoba, odjeća i obuća. Solidarnost je u takvim porodicama više izražena“, kaže Mile Perić.


Semberija info