U Brčkom dvije osobe preminule, 20 novozaraženih :: Semberija INFO ::

 

U Brčkom dvije osobe preminule, 20 novozaraženih


BRČKO - U Brčkom su u posljednja 24 časa preminule dvije starije osobe koje su bile pozitivne na virus korona i koje su imale više udruženih bolesti, a riječ je o muškarcu /78/ i ženi /84/, saopšteno je iz Štaba za zaštitu i spasavanje distrikta.

Potvrđeno je 20 novih slučajeva zaraze virusom korona, i to kod osam muškaraca starosti između 36 i 67 godina i 12 žena u dobi između 19 i 84 godine.

Od virusa korona oporavio se četrdesetjednogodišnji muškarac koji je bio na liječenju na kovid odjeljenju u brčanskoj bolnici, gdje je trenutno smješten 21 pacijent.

Tešku kliničku sliku imaju četiri pacijenta, 12 srednje tešku, dok ih je petoro sa lakšom kliničkom slikom.

Sedmoro je starije, 13 ih je srednje životne dobi, dok je jedan pacijent mlađi.

Do sada je na virus korona ukupno testirano 1.814 lica, negativnih je 1.574, dok je virus potvrđen kod 173 lica, od kojih se 35 izliječilo, a 11 je preminulo.

Na rezultate čeka 67 lica, dok se pod zdravstvenim nadzorom nalaze 502 lica, navedeno je u saopštenju.

Šef vladinog Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić rekla je danas na konferenciji za novinare da je 20 novozaraženih lica testirano u posljednja tri dana, te da su njihovi rezultati stigli danas.

Ona je istakla da je u toku opremanje kabineta za otvoreno pi-si-ar /PCR/testiranje, da bi mogao da počne sa radom od ponedjeljka, 3. avgusta, te da će biti smješten u zgradi bivšeg kina "Oslobođenje" na Trgu mladih.

"Pokrenuli smo nabavku 2.000 testova za zatvorene sisteme PCR aparata. Mi imamo jedan, a jedan ima Javna zdravstvena ustanova. Otvorene su ponude i prosto je nemoguće da dobijemo 2.000 testova odjednom, jer ih nema na tržištu BiH“, rekla je Nikolićeva.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi distrikta Akif Pezerović rekao je da je Vlada danas odobrila Nacrt zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u kojem se predviđa postupanje svih organa i institucija distrikta u slučaju epidemije.

Pezerović je podsjetio da se, po nalogu supervizora, 14 godina primjenjuje zakon iz Republike Srpske iz 1995. godine, a koji je u Srpskoj odavno ukinut, te da je bio teško primjenjiv u današnjim uslovima.

​Srna / Nezavisne