Zaštita lovstva i očuvanje prirode :: Semberija INFO ::

 

Zaštita lovstva i očuvanje prirode


Vlada Brčko distrikta BiH na 51. redovnoj sjednici odobrila je Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lovstvu Brčko distrikta BiH.
 
Zoran Gajić, šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, kazao je da je s ciljem što bolje zaštite divljači i očuvanja prirode i ekosistema potrebno uspostaviti lovočuvarsku službu na području distrikta sa stalno zaposlenim ljudima.


 
„Mi smo do sada imali lovočuvarsku službu koja je bila sastavljena od lica angažovanih po ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. U okviru našeg odjeljenja sada je planirano da se uspostavi lovočuvarska služba, a ta lica će biti u stalnom radnom odnosu. Za devet lovočuvara obezbijeđena su sredstva za četiri mjeseca u budžetu za 2018. godinu, oko 50.000 KM, a za 2019. godinu planirana su sredstva u iznosu od 153.000 KM. Takođe, potrebno je opremiti lovočuvare opremom u iznosu od 22.000 KM tako da bi ukupan iznos za 2019. godinu sa devet lovočuvara bio 175.000 KM. Lovočuvari moraju proći obuku i moraju imati položene ispite na osnovu čega će moći obavljati te poslove. Moraju imati srednju stručnu spremu kao i oružni list. U distriktu se trenutno ne lovi i lovočuvarskom službom samo se žele spriječiti nezakonite radnje“, kazao je Gajić.
 
Vlada Distrikta na današnjoj sjednici odobrila je i Smjernice o izmjeni Zakona o javnoj imovini.
 
Dijana Glišić, direktorka Kancelarije za upravljanje javnom imovinom Brčko distrikta BiH, kazala je da usvojene smjernice predviđaju sveobuhvatnu izmjenu zakona.
 
„U narednom periodu imaćemo proceduru koja podrazumijeva i konsultacije sa relevantnim subjektima, nadležnim organima i onima koji nisu direktno u vezi sa Vladom. Organizovaćemo i javnu raspravu o ovom pitanju tako da će prije usvajanja konačnog oblika tog novog zakona javnost i svi relevantni subjekti biti detaljnije upoznati.“