BRČKO: Vlada održala prvu redovnu sjednicu :: Semberija INFO ::

 

BRČKO: Vlada održala prvu redovnu sjednicu


Vlada Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na prvoj redovnoj sjednici odobrila je Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o stručnom usavršavanju vaspitača, nastavnika, stručnih saradnika, saradnika u nastavi i direktora predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola kao i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o zapošljavanju u obrazovnim institucijama Brčko distrikta BiH.
           
Vlada je odobrila i Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o obliku i sadržaju javnih isprava u osnovnim školama i Osnovnoj muzičkoj školi, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju stručnog ispita nastavnika, stručnih saradnika i saradnika u nastavi osnovnih i srednjih škola i vaspitača u predškolskoj ustanovi, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja dokumentacije i evidencije u osnovnim školama i Osnovnoj muzičkoj školi, Smjernice za izradu nacrta pravilnika o ocjenjivanju učenika srednjih stručnih škola Brčko distrikta BiH koji rade po modularnim nastavnim planovima i programima i Smjernice za izradu nacrta odluke o kriterijuma za dodjelu nagrada učenicima za odlično učenje i vladanje, kao i za postignute rezultate u sportskim i drugim takmičenjima.
           
Članovi Vlade usvojili su i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o imenovanju Komisije za priznavanje dokumenata iz područja visokog obrazovanja, Prijedlog odluke o utvrđivanju posebnog interesa za finansiranje udruženja građana iz oblasti kulture, Prijedlog odluke o usvajanju godišnjeg plana gazdovanja šumama u vlasništvu Distrikta za 2023. godinu i Prijedlog odluke o izmjeni odluke o uspostavljanju horizontalne koordinacije odjeljenja Vlade Brčko distrikta BiH u aktivnostima vezanim za iseljeništvo.
 
Na sjednici je usvojen i Prijedlog odluke o načinu raspodjele sredstava za realizaciju programa stambenog zbrinjavanja, sanacija/rekonstrukcija ratom oštećenih/porušenih stambenih jedinica na području Distrikta za 2023. godinu i Prijedlog odluke o načinu raspodjele sredstava za stambeno zbrinjavanje izbjeglica i raseljenih lica koja se žele integrisati u lokalnu zajednicu za 2023. godinu.
 
Usvojen je i Prijedlog odluke o odobravanju programa utroška sredstava za dodjelu kapitalne donacije javnom preduzeću „Komunalno Brčko“ d. o. o. za uličnu rasvjetu u ulici Hantalaševića, MZ Stari rasadnik, uličnu rasvjetu u ulici Tabakovića – tri kraka, 10 sijaličnih mjesta od broja 2 do broja 30, MZ Stari rasadnik, za izmještanje električnih vodova sa kuće Pekić na električni stub, MZ Ćoseti, izgradnju ulične rasvjete u ulici Frana Mažuranića, 5 sijaličnih mjesta od broja 22 do broja 24, MZ Dizdaruša, za postavljanje ulične rasvjete k. č. 1623/3 k. o. Brčko 3 u MZ Dizdaruša, postavljanje ulične rasvjete u MZ Šatorovići, za uličnu rasvjetu u ulici Pere Zrelca, MZ 4. juli od broja 1 prema broju 8 pored pomoćnog stadiona Lokomotiva prema džamiji, za bušenje bunara u MZ Štrepci i za rekonstrukciju stubova i lampi na uličnoj rasvjeti, MZ Ulice.
           
Vlada Distrikta odobrila je i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o vrsti i visini naknade Komisiji za organizovanje i održavanje predavanja o posljedicama koje proizilaze iz nepoštovanja ili nepoznavanja propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima, za rad Komisije za provjeru znanja o pravilnom držanju, nošenju i rukovanju oružjem, za rad Disciplinskoj komisiji kao i za rad Komisije za odlučivanje po podnesenom zahtjevu za nabavku i nošenje oružja i municije u Policiji Brčko distrikta BiH.
           
Usvojen je i Prijedlog zaključka o davanju saglasnosti na Prijedlog odluke o vrsti i visini naknade komisiji za polaganje stručnog ispita za rad u nastavi, Komisiji za polaganje vozačkih ispita i Prijedlog zaključka kojim se predlaže predstavnik Brčko distrikta BiH u radnu grupu za izradu dokumenta eTOD politike u BiH.
           
Vlada je razmatrala i Informaciju u vezi sa poslaničkim pitanjem poslanika Mejre Šečić vezano za rješavanje problema kanalizacije u ulici Suljagića sokak, dopunu Informacije na zahtjev skupštinskog poslanika Milijane Simić, na zahtjev skupštinskog poslanika Siniše Golića u vezi sa objektima, građevinama i spomenicima u Distriktu koji se nalaze na listi nacionalnih spomenika BiH kao i Informacije o zahtjevu Santovac d. o. o. graditeljstvo, trgovina i transport o davanju saglasnosti na cjenovnik za pružanje usluga na pijaci „Arizona“.