MEĐUNARODNI DAN PODIZANjA SVIJESTI O OPASNOSTIMA OD MINA I PRUŽANjA POMOĆI U PROTIVMINSKOM DJELOVANjU :: Semberija INFO ::

 

MEĐUNARODNI DAN PODIZANjA SVIJESTI O OPASNOSTIMA OD MINA I PRUŽANjA POMOĆI U PROTIVMINSKOM DJELOVANjU


Foto
Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Esed Kadrić prisustvovao je danas obilježavanju 4. aprila – Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnostima od mina i pružanja pomoći u protivminskom djelovanju. Ovaj događaj organizovan je u zajedničkoj saradnji Komisije za deminiranje sa Vladom Brčko distrikta BiH, Centrom za uklanjanje mina u BiH uz podršku UNDP BiH i NVO Norveška narodna pomoć.
 
Nakon uvodnih riječi organizatora, prisutnima je prezentovan projekat deminiranja „Brčko Sjever 1“ koji se odvija na područjima mjesnih zajednica Marković Polje, Laništa, Donji Vukšić i Grbavica, kao i pokazna vježba metode „Land Release“, rada sa psima i upotrebe opreme na terenu.
 
Za projekte deminiranja Vlada Distrikta svake godine izdvaja 500.000,00 KM, te su trenutno aktivna dva projekta: Brčko Sjever 1 i Brčko Istok. Sumnjivo opasna površina na području Distrikta umanjila se do 2021. godine, i to sa 54 miliona m2 na 13 miliona m2, te je preostala površina grupisana u sedam minski sumnjivih područja: Brčko Istok, Brčko Sjever 1, Brčko Zapad, Boderište, Vukšić–Skakava, Ulice–Rahić–Bukovac i Brčko Sjever 2.