OBILjEŽAVANjE SVJETSKOG DANA POŠTE :: Semberija INFO ::

 

OBILjEŽAVANjE SVJETSKOG DANA POŠTE


Kako je najavljeno, u subotu 9. oktobra, sa početkom u  12 časova ispred Glavne pošte u Brčkom biće organizovano obilježavanje Svjetskog dana pošte.

-Ovim povodom upriličićemo defile poštanskih radnika i vozila. Događaju će prisustvovati direktor Pošta Srpske Miladin Radović, ministar saobraćaja i veza u Vladi Republike Srpske Nedeljko Ćorić i predstavnici lokalne vlasti Distrikta Brčko'', navedeno je iz Pošta Srpske uz podsjećanje da se Svjetski dan pošte obilježava se širom svijeta svake godine 9. oktobra na godišnjicu osnivanja Svjetske poštanske unije. Unija je osnovana 1874. godine u Bernu, u Švajcarskoj.  Taj je dan proglašen Svjetskim danom pošte na Kongresu, održanom 1969. Godine, u Tokiju. Od tada poštanska zajednica slavi ovaj dan kao Svjetski dan pošte, a BiH kao jedna od 192 zemlje članice UPU-a čini dio te poštanske zajednice.

Cilj Svjetskog dana pošte je ukazivanje na važnosti poštanskog sektora u svakodnevnom životu ljudi i njihovom poslovanju, te doprinos društvenom i ekonomskom razvoju zemalja. Proslava ovog dana ujedno podstiče države članice na širenje svijesti o ulozi i aktivnostima njihovih poštanskih operatera u društvu i u medijima na nacionalnom nivou.

Prema protokolu obilježavanje Svjetskog dana pošte u Brčkom počinje defile poštanskih radnika i lakih teretnih vozila od Glavne pošte u Brčkom, saobraćajnicom Bulevar mira,  do Trga mladih i platoa ispred Glavne pošte, potom slijedi okupljanje Uprave Preduzeća i zvanica na platou ispred Glavne pošte, obraćanje direktora Preduzeća, te zvaničnika republičke i lokalne vlasti. U kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupiće KUD ,,Prosvjeta'' i Etno - grupa ,,Vijenac'', kao i dodjela zahvalnica i simboličnih nagrada zaslužnim radnicima Pošta Srpske.