RASVIJETLjENO OKO 96 ODSTO KRIVIČNIH DJELA :: Semberija INFO ::

 

RASVIJETLjENO OKO 96 ODSTO KRIVIČNIH DJELA


Stanje bezbjednosti bilo je zadovoljavajuće, rečeno je na redovnoj konferenciji za medije  Policijske uprave Bijeljine na kojoj su prezentovani rezultati rada za mjesec jul  2020. godine za područje koje  operativno pokriva ova policijska uprava.

-U mjesecu julu nije bilo krivičnih djela koja bi svojim posledicama izazvala veću uznemirenost javnosti, a što se ogleda stanjem bezbjednosti na terenu i statističkim pokazateljima, izjavio je načelnik Policijske uprave Bijeljina Žarko Ćosić precizirajući da su u mjesecu julu  evidentirana 74 krivična djela, što je za oko 13 odsto manje u odnosu na isti period 2019. godine.  Zbog osnova sumnje da je  67 lica počinilo krivična djela, nadležnim tužilaštvima je podnesen 61 izvješta.

 U strukturi krivičnih djela  najbrojnija su djela opšteg kriminaliteta koja čine čak 92 odsto od ukupnog broja evidentiranih krivičnih djela, zatim djela iz oblasti  zloupotrebe opojnih droga, privrede, te iz oblasti bezbjednosti saobraćaja. 

Kako je istakao, izuzetno je visok koeficijent ukupne rasvijetljenosti krivičnih djela i on iznosi oko 96 odsto, dok je koeficijent rasvijetljenosti po nepoznatom počiniocu oko 92 odsto, a koeficijent rasvijetljenosti krivičnih djela protiv imovine je 100 odsto.   

– Zahvalio bih našim građanima na svjesnom i odgovornom ponašanju, jer su slušali naše savjete i u skladu sa svojim mogućnostima zaštitili svoju imovinu u sezoni godišnjih odmora, rekao je Ćosić navodeći da u prilog tome govori činjenica da su u mjesecu julu za oko 40 odsto evidentirali manje krivičnih djela protiv imovine u odnosu na juli prošle godine.   
 

Kada je riječ o stanju u saobraćaju, načelnik PU Žarko Ćosić navodi da je tokom jula, a u cilju unapređenja saobraćaja, iz saobraćaja  isključeno 42 vozila i 234 vozača.  

 -Još bih napomenuo da se na našem području, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i dalje  sprovodi kampanja ,,Vozi oprezno, putuj bezbjedno“.  Inače, mjerenje brzine na našim putevima u mjesecu avgustu vrši se pomoću mjernih uređaja za kontrolu brzine kretanja u automatskom modu koji su angažovani kako na magistralnim, tako i na regionalnim i lokalnim putevima , a sve sa ciljem smanjenja brzine kretanja motornih vozila, ističe Ćosić precizirajući da će se od 21. do 31. avgusta kontrola mjerenja brzine vršiti pomoću uređaja dual.     

Inspektor sektora policije Policijske uprave Bijeljina Simun Cvjetinović   navodi da je u toku mjeseca  jula evidentirano 80 prekršaja narušavanja javnog reda i mira, dok je u uporednom periodu prošle godine evidentirano 78 prekršaja.     
                                                                                                                                                                                                  -  Među najzastupljenijim prekršajima  su tuča i fizički napad (19 prekršaja), vrijeđanje drugog lica ( 15 prekršaja) i svađa, vriska i nepristojno ponašanje  (13 prekršaja).

Kao rezultat pojačane aktivnosti na suzbijanju prosjačenja u julu je registrovano 15 prekršaja. U toku jula mjeseca nismo imali slučajeva narušavanja javnog reda i mira u kojima je učestvovalo pet i više lica. Ukupno su evidentirana 72 izvršioca, među kojima 21 povratnik i dva maloljetna lica. Policijski službenici PU  Bijeljina su u posmatranom periodu počinioce protiv javnog reda i mira sankcionisali izdavanjem 57 prekršajnih naloga i podnošenjem 12 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka Osnovnom sudu Bijeljina , precizira Cvjetinović.    
                                                                                                                                                                                            Kako ističe, u cilju poboljšanja stanja  bezbjednosti saobraćaja PU Bijeljina je u julu preduzimala mjere i radnje sa ciljem evidentiranja prekršaja koji se dovode u vezu sa težim oblicima saobraćajnih nezgoda, prevashodno na brzini kretanja i kontroli alkoholisanosti vozača.  

Kontrola brzine kretanja vršena je sa tri  presretača. Policijska uprava je zadužila presretač koji će u narednom periodu u kontinuitetu vršiti kontrolu brzine motornih vozila, kaže Cvjetinović koji, podsjećajući da prvog septembra počinje školska godina, upućuje apel vozačima da u zonama škola povećaju pažnju, a smanje brzinu kretanja kako bi povećali bezbjednost djece u saobraćaju.

Uspješni u borbi protiv svih vidova opšteg kriminaliteta
 Sagledavajući stanje u oblasti kriminaliteta na području Policijske uprave Bijeljina za mjesec jul ove godne, rečeno je da su polisijski skužbenici uspješno odgovorili na sve bezbjednosne izazove kada su u pitanju poslovi otkrivanja i sprečavanja krivičnih djela.  

Načelnik sektora krim policije Srđan Gajić naglašava da su u julu mjesecu 2020. godine ostvareni mnogo bolji rezultati u borbi protiv svih vidova opšteg kriminaliteta, pogotovo u odnosu na isti period 2019. godine.  

 -U isto vrijeme povećan je i koeficijent ukupne rasvijetljenosti. Pored toga evidentirano je 45 odsto više rasvijetljenih krivičnih djela po nepoznatom počiniocu u odnosu na juli prethodne godine, a istovremeno je evidentirano oko tri odsto manje krivičnih djela iz oblasti opšteg kriminaliteta. Samo tokom jula pripadnici PU Bijeljina, na području grada Bijeljine, preduzimajući  planske operativne tačke, mjere i radnje na suzbijanju i otkrivanju krivičnih djela protiv imovine, konkretno  teških krađa , provale u trgovinske radnje  i kuće, otkrili su dva počinioca čime su rasvijetlili 16 krivičnih djela, navodi  Gajić.  
  
On precizira da je u julu prijavljeno  ukupno 30 krivičnih djela protiv imovine i podneseno 25 izvještaja protiv 28 lica, a koeficijent ukupne rasvijetljenosti je 100 procenata.

Migranti
Izazov u radu pripadnika Ministarstva unutzrašnjih poslova i Policijske uprave Bijeljina  i tokom 2020. godine predstavlja migrantska kriza. Kako je rekao načelnik PU Bijeljina Žarko Ćosić, ona je i ove, kao i  proteklih godina zahtijevala angažovanje dodatnog broja policijskih službenika u suzbijanju ilegalnih prelazaka granice. 
     
–Naši pripadnici su tokom proteklog perioda učestvovali u aktivnostima čuvanja granice i adekvatno odgovorili na ovaj bezbjednosni problem. U prilog tome govore i podaci da je u mjesecu julu zabilježeno osam migranata koji su ilegalno prešli granicu, dok ih je u julu prošle godine evidentirano 58, precizira Ćosić dodavši da ih je porijeklom najviše iz Maroka. Ćosić ističe da nema evidentiranih krivičnih djela ni prekršaja koji su počinili migranti.

Semberija Info