HOTELIJERI I UGOSTITELjI: UDRUŽENO U ODBRANI INTERESA STRUKE :: Semberija INFO ::

 

HOTELIJERI I UGOSTITELjI: UDRUŽENO U ODBRANI INTERESA STRUKE


U Centru za kulturu održan je prvi sastanak hotelijera i ugostitelja sa područja grada Bijeljine, Ugljevika i Zvornika na kom je formiran Regionalni odbor Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske. Udruženje će se baviti ozbiljnim pitanjima i kao ujedinjena grupa poslodavaca rješavati probleme u poslovanju.
 
Zaštita interesa i obezbjeđivanje normalnog poslovnog ambijenta u uslužnoj oblasti prodaje hrane, pića, smještaja i slično, jedan je od zadataka nedavno osnovanog Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva ,,HOREKA RS“ ( hoteli, restorani, kafići). Na čelu Udruženja ,,HOREKA RS“ je Dalibor Šajić iz Banja Luke. Interese kolega u hotelijerstvu i ugostiteljstvu pored njega predstavlja i 11 članova Upravnog odbora, a dolaze iz svih dijelova Republike Srpske.
 
,,HOREKA RS“ je danas osnovala svoj Regionalni odbor u Bijeljini, a na sastanku, na kom je prisustvovalo više od 30 članova, izabran je predsjednik i članovi Upravnog odbora Regionalnog odbora Udruženja poslodavaca turizma i ugostiteljstva Republike Srpske.
 
-Cilj nam je da učlanimo što više poslodavaca iz oblasti hotelijerstva i ugostiteljstva kako bismo zajedno radili na poboljšanju komunikacije sa nadležnim vlastima, ministarstvom, kao i vlasnicima ugostiteljskih objekata. Uvjereni smo da je ,,HOREKA“ osnovana prije epidemije korona virusa da bi mnoge mjere prema ugostiteljstvu bile mnogo blaže, istakao je član Upravnog odbora Udruženja ,,HOREKA RS“  Miloš Stanišić iz Bijeljine.
 
Stanišić navodi da su u ovom kratkom vremenu koliko postoje, a osnovani su u jeku epidemije korona virusa, uticali na donošenje određenih mjera, te da su uputili zahtjev Vladi RS za smanjenje doprinosa za radnike u ugostiteljstvu.
 
-Smanjenje doprinosa za radnike u ugostiteljstvu značajno bi uticalo na položaj tih radnika, a kad je riječ o budžetu RS i on bi bio uvećan, jer bi se izbjegla siva ekonomija, ukazuje Stanišić.   
 
Na ovom prvom sastanku  za predsjednika ,,HOREKA“ Bijeljina jednoglasno je izabran Vladimir Sarić, a za njegovog zamjenika Jakša Zupur. Oni su ujedno i članovi Upravnog odbora Područne jedinice Bijeljina koji čini sedam članova: pet iz Bijeljine, te po jedan iz Zvornika i Ugljevika.
 
-Tu smo da se borimo za zajednička prava, a svi imamo jednak položaj, bez obzira da li je neko predsjednik, zamjenik,  član Upravnog odbora ili običan član. Pristup Udruženju je besplatan, cilj je omasovljenje, jer samo masovnost jača naš glas u institucijama, istakao je Vladimir Sarić.
 
Kako je naveo, Udruženje ima brojne planove vezano za stvaranje što bolje slike o ovoj grani privrede kao i što boljem položaju radnika i poslodavaca.
 
-Borićemo se, između ostalog, da se turistički vaučeri mogu potrošiti i u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima, čisto da se svakom pomogne, kaže Sarić dodavši da je Evropska banka obećala da će pomoći svaki projekat u BiH koji se veže za hotelijerstvo i ugostiteljstvo.
 
Semberija info