PU BIJELjINA: DVODNEVNA AKCIJA DOBROVOLjNOG DARIVANjA KRVI :: Semberija INFO ::

 

PU BIJELjINA: DVODNEVNA AKCIJA DOBROVOLjNOG DARIVANjA KRVI


Pripadnici Policijske uprave Bijeljina, 25. i 26. jula, dobrovoljno daruju krv onima kojima je to najpotrebnija, pokazujući na taj  i humani aspekt policijske profesije. Načelnik Službe za transfuzijsku medicine, primarijus dr Snežana Gegić, izražavajući zahvlnost pripadnicima policije, istakla je da je ova nedjelja u znaku sinhronizovane akcije policije u 10 gradova Republike Srpske.

-Bijeljinskih 60 policijskih službenika će 25. i 26. jula, na naše veliko zadovoljstvo, darovati krv, a policija i ovim činom način pokazuje da je u službi građana kad je najpotrebnije. Poznato je da je u ljetnjem period povećana potrošnja krvi i krvnih komponenata, a smanjeno uzimanje, zbog godišnjih odmora i visokih temperature vazduha. Zahvaljujući policijskim službenicima i njihovoj akciji, povećaćemo naše zalihe, kako bismo odgovorili svim potrebama kliničara za pacijente širom Republike Srpske”, rekla je prim. dr Gegić i dodala da bijeljinska Služba za transfuzijsku medicine ima uvijek dovoljno zaliha krvi, zahvaljajući dobrovoljnim davaocima krvi.Prema riječima prim. dr Gegić, u Službi imaju registar rijetkih krvnih grupa, te se sa davaocim dogovaraju da njihovo davanje krvi ne bude redovno, nego da su na raspolaganju kako bi dali krv kad je napotrebnije. U pitanju su Rh negativne krvne grupe, a u najrjeđa krvna grupa je AB negativna.



-Još jednom izražavam zahvalnost pilicijskim službenicima Policijske uprave Bijeljina na odlično organizovanoj akciji, a zahvalnost i svim drugim dobrovoljnim davaocima krvi”, rekla je prim. dr Gegić. Jedan od 60 policijskih službenika, Vladislav Božić, 32. put daruje ovu dragocjenu tečnost.

-Akciju darovanja krvi smatram humanim činom, jer darivanjem krvi pomažemo da se spasi ljudski život. Nadam se da će primjer dobrovoljnog davalaštva krvi slijediti i građani koji to sada nisu činili”, rekao je Božić. Portparol PU Bijeljina Aleksandra Marić naglasila je da je ovo tradicionalna aktivnost Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

-Svake godine u ljetnim mjesecima, organizujemo akciju dobrovoljog darivanja krvi sa ciljem da se obezbijede zalihe krvi. Policijski službenici Policijske uprave Bijeljina, tokom dvodnevne akcije darivaće krv i na taj način iskazati humani aspect policiske profesije. Ponosni smo, jer pored dugogodišnih policijskih službenika, rado se odazivaju i krv daruju i mlade kolege, policijski službenici.

(Semberija info)