OTVORENA DžAMIJA AHMED-AGE KRPIĆA U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

OTVORENA DžAMIJA AHMED-AGE KRPIĆA U BIJELjINI


U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina, danas je u našem gradu održana svečana ceremonija otvaranja džamije Ahmed-aga Krpić. Svečanosti su prisustvovali Reisul-Ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Efendija Kavazović, kao i brojni gosti iz vjerskog, političkog i društvenog života Bijeljine, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Džamiju je krajem XVIII vijeka podigao ugledni bijeljinski trgovac Ahmed-aga Krpić, koji je za održavanje džamije donirao (usisao) nekoliko prodavnica na čaršiji Janjica u Bijeljini (koji je pedesetih godina 20. vijeka potpuno srušen). Tokom rata, džamija je srušena do temelja 13. marta 1993. godine. Šef Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Efendija Kavazović rekao je da su džamije i hramovi Božije kuće na Zemlji i da je njihov zadatak da drže ljude vezane za Boga, da održavaju tu svetu vezu, da grade ljude i razvijaju u njima pozitivne potencijale koje nose u sebi; da ih podigne na principima visokog morala.



- Svesni poruke Svemogućeg Boga da je izgradnja i održavanje džamija znak vere i straha pred Bogom, svesni smo i činjenice da je u svakom trenutku našeg života veoma važno biti u grupi onih koji grade i održavaju ono što je izgrađeno. To je velika čast i znak da smo na pravom putu. Vera podrazumeva činjenje dobra, bez obzira koliko dobro bilo. Ponekad nam se čini da nismo u stanju da učinimo više od sebe, ali Allah najbolje zna da čak i malo djelo stvara velike stvari.  Svako od nas daje malo, a to malo daje veliko, a u ovom slučaju, izgradnjom i obnovom džamija, svi zajedno gradimo jaku i stabilnu zajednicu ujedinjenu u dobru, rekao je Samir Efendija Camić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bijeljina.

Svečanosti je prisustvovao i   gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je naglasio da je današnji događaj velika radost i da nosi važne poruke za sve nas.



- Došao sam danas iz jedne svetinje, u drugu kuću, gde nas je Ahmed-aga Krpić učio kako je graditi Božje kuće. Zahvaljujem se svakom pojedincu, instituciji, koji je doprineo otvaranju ovog Božjeg doma. Ko god da uništi kuću Božiju, kako god da se zove, džamiju, crkvu, sinagogu, ne može se nadati dobru, a mi to danas osuđujemo, to nije u domenu bilo koje religije i vaspitanja. U Bijeljini i na drugim mjestima ima dovoljno mjesta za sve, rekao je Petrović.

Na svečanosti otvorenja dodijeljene su vakufname trojici najvećih dobrotvora – vakifa: Suadu Šindriću, Enveru Salkanoviću i Milenku Stevanoviću.