PU BIJELjINA: PREDSTAVLjENI REZULTATI RADA ZA PRVO POLUGODIŠTE OVE GODINE :: Semberija INFO ::

 

PU BIJELjINA: PREDSTAVLjENI REZULTATI RADA ZA PRVO POLUGODIŠTE OVE GODINE


FOTO: SemberijaInfo
U prostorijama Policijske uprave Bijeljina Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske danas je održana konferencija za novinare na kojoj su  predstavljeni rezultati rada pripadnika ministarstva ostvareni tokom prvog polugodišta 2024. godine. Ukupno stanje bezbjednosti tokom analiziranog perioda na području koje operativno pokriva Policijska uprava Bijeljina ocjenjeno je kao zadovoljavajuće.
 
Načelnik PU Bijeljina Stjepan Terzić iznio je podatak o 399 evidentiranih krivičnih djela počinjenih tokom analiziranog perioda što je za 17 procenata manje u odnosu na isti period prošle godine. Koeficijant rasvjetljenosti navedenih djela iznosi oko 86%, gdje je nadležnim tužilaštvima podneseno 348 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 363 lica. Među izvršiocima krivičnih dijela nalazi se 12 maloljetnika i 78 povratnika – višestrukih izvršilaca krivičnih dijela.
 
-U oblasti privrednog kriminaliteta podneseno je 20 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 24 lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinili 31 krivično djelo. Ukupna materijalna šteta pričinjena ovim krivičnim djelima iznosi oko tri miliona konvertibilnih maraka a protivpravno stečena imovinska korist iznosi oko 3,2 miliona konvertibilnih maraka“, istakao je u svom izvještaju Rade Večković, načelnik Odjeljena za privredni kriminalitet.
 
Javni red i mir tokom analiziranog perioda narušen je 230 puta gdje je 276 lica izvršilo 315 prekršaja. Podneseno je 36 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i izdata 194 prekršajna naloga. Na području koje operativno pokriva PU Bijeljina u analiziranom periodu je evidentirano 30 lica afroazijskog porijekla koja su nelagalno ušla na teritoriju Bosne i Hercegovine i koja nisu imala nikakav dokument za utvrđivanje identiteta. Isti su predati na dalje postupanje Službi za poslove sa strancima koja djeluje u okviru Ministarstva bezbjednosti BiH.
 
Po pitanju saobraćajnih nezgoda, u periodu januar-jun 2024. godine evidentirano je 473 nezgode (osam procenata manje u odnosu na uporedni period 2023. godine). Od tog broja, u dvije saobraćajne nezgode život su izgubile dvije osobe (podsjećamo, u prvih šest mjeseci prošle godine, u sadam saobraćajnih nezgoda život je izgubilo devet lica). U 41 saobraćajnoj nezgodi 68 osoba je zadobilo teške tjelesne povrede dok je u 126 nezgoda lakše povrijeđeno 189 lica. Najčešći uzroci nastanka saobraćajnih nezgoda su neprilagođena brzina kretanja vozilom, nepropisno odstojanje, oduzimanje prvenstva prolaza i napravilna vožnja unazad. Tokom analiziranog perioda policijski službenici su izdali 11.713 prekršajnih naloga a 870 vozača je isključeno iz saobraćaja od čega 735 zbog vožnje u alkoholisanom stanju. Iz saobraćaja je isključeno 196 vozila od čega je zbog tehničke neispravnosti isključeno 47 vozila.
 
-Povodom aktuelne sezone godišnjih odmora i pojačane frekvencije saobraćaja Policijska uprava Bijeljina apeluje na sve vozače da poštuju naredbe ograničenja brzine kretanja i da na put kreću odmorni i sa tehnički ispravnim vozilima kako bi svi zajedno dali doprinos podizanju niva bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju. Takođe, još jednom bih apelovao na naše građane da povedu računa o zaštiti svoje imovine tokom odlaska na godišnje odmore“, rekao je Stjepan Terzić, načelnik Policijske uprave Bijeljina.
 
(Semberija info)