Predstavljen Nacrt Strategije razvoja Grada Bijeljina od 2024. do 2030. godine :: Semberija INFO ::

 

Predstavljen Nacrt Strategije razvoja Grada Bijeljina od 2024. do 2030. godine


FOTO: SemberijaInfo
Strategija razvoja je ključni strateško-planski dokument Grada Bijeljina, koji treba da podstiče budući rast i razvoj zajednice. Strategija razvoja obuhvata društvenu i ekonomsku sferu, ali i aspekte zaštite i poboljšanja životne  sredine i prostora.Srtategija sadrži tri strateška cilja, zasnovana na tri stuba održivog razvoja, a u okviru strateških ciljeva, dvanaest je prioriteta.


 
Šef Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Ankica Todorović,  navela je da je sam proces izrade Strategije trajao više od godinu dana, te da su u procesu izrade najvažnijeg razvojnog dokumenta Grada, učestvovali predstavnici iz brojnih oblasti.
 
-Nastojali smo da proces bude izuzetno transparetan.Mi smo kroz devet sastanaka fokus grupa, sastavljenih od predstavnika iz svih oblasti, zdravstva, kulture, sporta, obrazovanja, privrede i nevladinih organizacija, pokušali čuti njihove prijedloge  o tome šta bi sve trebalo biti uključeno u Strategiju razvoja. Bitno je naglasiti da Strategija ne pripada Gradskoj upravi, nego pripada svim građanima  i upravo zato je važno da svi zajedno radimo na razvoju našeg grada, kako bi smo do 2030. godine zaista postali Grad budućnosti, što je zapravo i kratka verzija naše vizije Strategije razvoja”, rekla je Todorovićeva.
 
Savjetnik gradonačelnika Bijeljine Radoslav Ostojić, rekao je da ova Strategija treba da trasira put i viziju, u kom pravcu Bijeljina treba da se razvija u narednom periodu.


 
-Paniranim mjerama u okviru Strategije obuhvaćene su različite oblasti, od podrške privredi  i poljoprivredi, do nekih infrastrukturnih projekata, koje vjerovatno građane najviše zanimaju, pa do rješavanja nekih ključnih problema, koje Grad već decenijama ima, kao što su saobraćaj i nedostatak javnih garaža.Po meni, največi problem je zagađenje vazduha i nedostatak zelenih javnih površina,a  konkretno ovom Strategijom,obuhvaćene su posebne mjere kako bi se ti problemi riješili.Između ostalog, plan je i da ruralne zajednice dobiju sve ono što im je potrebno, od vrtića, pa do ostalih stvari koje su im potrebne”  istakao je Ostojić.
 
Nakon zvaničnog predstavljanja, Nacrt Strategije razvoja Grada Bijeljina, biće proslijeđen Gradskom parlamentu na usvajanje, a nakon toga će uslijediti izrada Akcionih planova, na osnovu kojih će se planirati budžet za konkretne aktivnosti.

(Semberija info)