VRAĆA LI SE GRB NEMANjIĆA I HIMNA „BOŽE PRAVDE“? :: Semberija INFO ::

 

VRAĆA LI SE GRB NEMANjIĆA I HIMNA „BOŽE PRAVDE“?


U organizaciji Narodne skupštine Republike Srpske danas je u Bijeljini održana javna rasprava u vezi sa Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne. Radi se o drugoj, od planiranih pet javnih rasprava koje su formali, nezaobilazni dio svakog procesa usvajanja zakonskih rješenja. Prva javna rasprava je već održana u Prijedoru, a uslijediće još rasprave u Trebinju, Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

-Predmet današnje rasprave je jako važan jer se radi o simbolima Republike Srpske. Predloženim zakonskim rješenjem želimo da u javnom prostoru obezbjedimo upotrebu grba Nemanjića i himne Bože pravde na način da ne ugrožavamo prava bilo koga“, rekao je Tiho Džakić, pomoćnik generalnog sekretara Narodne skupštine Republike Srpske.

Na javnoj raspravi u Bijeljini učešće su uzeli predstavnici šire društvene zajednice - predstavnici lokalne vlasti, odbornici u Skupštini grada Bijeljina, narodni poslanici u NS RS sa područja Bijeljine, predstavnici udruženja koja njeguju tradiciju Odbrambeno-otadžbinskog rata, drugih udruženja kao i zainteresovani građani.

Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne i Zaključak u vezi sa Nacrtom zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne („Službeni glasnik Republike Srpske“, broj 61/24) dostupni su na internet stranici Narodne skupštine Republike Srpske.