AMAJLIJE: KLjUČEVI ZA 12 IZBJEGLIH I RASELjENIH PORODICA :: Semberija INFO ::

 

AMAJLIJE: KLjUČEVI ZA 12 IZBJEGLIH I RASELjENIH PORODICA


Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš i Amina Kavazović, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića, uručili su u Amajlijama, ključeve 12 stanova izbjeglim i raseljenim licima. Ovaj višeporodični stambeni objekat, izgrađen je u okviru Projekta zatvaranja kolektivnih centara i alternativnog smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja – CEB 2, a ukupna vrijednost radova s opremanjem osnovnim namještajem iznosi 833.000 KM. Ključeve je dobila i Zdravka Sarić sa područja opštine Konjic.

-Izbjegli smo u Višegrad, gdje smo, nas sedmoro, bili u kolektivnom smještaju, potom smo ovdje bili podstanari. Ovaj dan za mene znači mnogo i uz zahvalnost, svima želim zdravlje i mir”, rekla je Sarićeva. Predsjednik RS Milorad Dodik naglasio da su mu osjećanja pomiješana.


-Obuzela me je sreća, ali i tuga. Sreća što smo konačno došli u situaciju da uručimo ključeve stanova, a tuga što to nije i prije urađeno. Ovo je peta zgrada u Bijeljini koja je izgrađena, a dinamika je bila da opština, odnosno grad, obezbijedi zemlju i komunalnu infrastrukturu i  da Vlada RS izgradi objekat. Nastavljamo da radimo kako bi i onima koji još čekaju, riješili ovaj problem”, rekao je Dodik. On se zahvalio svima koji su učestvovali u realizaciji projekta, Gradu Bijeljina, Ministarstvu za izbjegla i raseljena lica BiH, Vladi RS i Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije. Direktor Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Davor Čordaš istakao je da posebna radost kad se grade kuće i stanovi za ljude u njih useljavaju i dodao da je objekat u Amajlijama i opremljen. Čordaš je podsjetio da se Vlada Republike Srpske zadužila kod Evropske banke za razvoj za 18 miliona evra, a učešće lokalne zajednice je 11 miliona evra, kako bi se rješavali problem stambenog zbrinjavanja izbjeglih i raseljenih lica.

-U izgradnji objekta u Amajlijama značajan je doprinos i lokalne zajednice, a Vlada će objekat prevesti u vlasništvo grada”, rekao je Čordaš i podsjetio da je prije ovih 12, u Bijeljini izgrađeno 59 stanova. Amina Kavazović, savjetnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Sevlida Hurtića korisnicima koji će se useliti stanove, poželjela je dobro zdravlje, srećan, siguran i ljepši život.

Semberija info