Žetva pšenice na pragu :: Semberija INFO ::

 

Žetva pšenice na pragu


Ovih dana, čim su dnevne temperature prekoračile 30 stepeni celzijusovih, pali su prvi otkosi na njivama s ječmom.
 
Na parcelama Poljoprivrednog dobra “Semberija” žetva ječma počela je u četvrtak, šestog juna. Tehnolozi zaposleni na ovom poljoprivrednom dobru kažu da je prinos ječma iznosio 6,5 tona po hektaru, dok vlažnost zrna iznosi od devet do 11,5 odsto. Ječam je jesenas na PD “Semberija” zasijan na 70 hektara. Trenutno je dobro stanje i na njivama zasijanim pšenicom. Očekuje se da bi za nekih deset do petnaest dana mogla otpočeti žetva nekih sorti pšenice.


 
 Sreten Vučković iz Odjeljenja za poljoprivredu Gradske uprave Bijerljina kaže da je u Semberiji ječam zasijan jesenas na oko 2.000 hektara.
 
“Ukoliko se postiže rod od 6,5 tona po hektaru, onda je to dobar rod ječma. Mi smo ovih dana bili na njivama u Trnjacima, Brodcu i Balatunu. Na nekim parcelama, zahvaćenim gradom, ima puno poleglog ječma i pšenice, što će značajno umanjiti očekivane prinose. Sve, opet, zavisi od stanja usjeva, zavisno i od primijenjenih agrotehničkih mjera. Što se tiče žetve pšenice, ona je na pragu. Već za nekih desetak dana mogli bi pasti prvi otkosi, ukoliko se nastavi trend dnevnih temperatura iznad 30 stepeni Celzijusovih. Poljoprivrednike u ovom trenutku najviše zanima otkupna cijena pšenice. Oni traže, u skladu sa troškovima proizvodnje, najmanje 50 pfeniga po kilogramu novog roda. Mi smo, ispred Gradske uprave, poslali dopise na više adresa, počevši od resornog ministarstva, Vlade Republike Srpske i Ministarstva za spoljnu trgovinu I ekonomske odnose  u Savjetu ministara BiH, sa zahtjevom da nadležni funkcioneri dođu na zajednički sastanak koji bi se organizovao sa poljoprivrednim proizvođačima, organizatorima otkupa pšenice i mlinarima, kako bi se dogovorili o otkupnoj cijeni pšenice. Do sada nismo dobili pozitivan odgovor na naše dopise”, kaže Vučković.
 
(Semberija Info)