Kulturno - umjetničko društvo „Pletenica“: Otvoren Jedanaesti festival dječijeg i omladinskog folklore :: Semberija INFO ::

 

Kulturno - umjetničko društvo „Pletenica“: Otvoren Jedanaesti festival dječijeg i omladinskog folklore


U organizaciji Kulturno - umjetničkog društva „Pletenica“ i pod pokroviteljstvom Gradske uprave, danas je u Bijeljini otvoren Jedanaesti međunarodni festival dječijeg i omladinskog folklora „Pletenica“.


 
 Aleksandra Lukić, predsjednik i umjetnički rukovodilac KUD “Pletenica” kaže da se ovaj festival svake godine  održava ili krajem maja ili početkom juna.


 
 „Ove godine smo podijelili održavanje festivala  na kraj maja i početak juna. Na festivalu učestvuje više od dvadeset kulturno - umjetničkih društava sa oko dvije hiljade članova. Nadamo se da ćemo kao KUD, zajedno sa roditeljima, Gradskom upravom i semberskim privrednicima uspjeti da ugostimo sve goste onako kako mi to u Bijeljini i Semberiji znamo i umijemo. Stigli su nam fokloristi iz Republike Srpske, Srbije, Austrije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Hrvatske. Kao što vidite, svi oni su se zajedno uhvatili u kolo i to je najljepša slika koju šaljemo danas iz Bijeljine. Bavljenje folklorom je izuzetno važno, prije svega, zbog vaspitavanja djece i oslobađanja od stega koje su nekad starije generacije imale. Nastupom na javnoj sceni, razvijanjem sopstvene kulture identiteta djeca se obrazuju na takav način da ljude gledaju i procjenjuju prema njihovim kvalitetima i vrijednostima, a ne po nacionalnom ili klasnom porijeklu. Djeca na ovakav način iskazuju svoju punu slobodu, pokazuju čime žele da se bave u životu i čemu teže u svom životu. Zbog toga je nama, koji se bavimo vaspitavanjem i obrazovanjem djece, folklor uvijek na prvom mjestu“, kaže Aleksandra Lukić, ističući da ove godine festival nema takmičarski karakter.


 
 „Ove godine smo uveli da umjesto takmičenja u folkloru svaki ansambl donese predmet koji ima određenu vezu sa tradicijom podneblja u kojem djeca žive. Nadam se da će naredne godine Bijeljina imati svoju muzejsku izložbu predmeta i radova  koje će folklorni ansambli donijeti na ovaj festival. Kao što organizujemo „Rode festival“ koji se u oktobru organizuje za najmlađe,  vrtićke grupe, koje donose kreativne radove o temi tradicije, ove godine „Pletenicu“ počinjemo ručnim kreativnim radovima, tako da ćemo na jednom mjestu imati radove svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije i drugih evropskih zemalja“, kaže Aleksandra Lukić
 
Aleksandar Pantić, umjetički rukovodilac KUD „Zavičaj“ iz Tullna u Austriji kaže da su folkloristi iz Austrije nekoliko puta učestvovali na ovom festivalu.


 
 „Festival je za svaku pohvalu. Došli smo sa dva ansambla. Većina naših igrača su iz Bijeljine i okoline, tako da su ovdje na domaćem terenu. Ja sam iz okoline Smedereva. Njegovanje tradicije i običaja je izuzetno važno. Izuzetno je važno održavanje fizičkog i duhovnog kontakta sa svojom maticom”, kaže Pantić.


 
(Semberija Info)