BIJELjINA: NAUČNI SKUP EKONBIZ 2024 :: Semberija INFO ::

 

BIJELjINA: NAUČNI SKUP EKONBIZ 2024


Na Fakultetu poslovne ekonomije Bijeljina održan je XII naučni skup EKONBIZ 2024, a tema skupa bila je: „Nova ekonomska realnost: ekonomske posljedice socijalne i demografske tranzicije“. Dekan fakulteta prof. dr Vesna Petrović istakla je da skup održan u organizaciji Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina, sa 11 suorganizatora iz ukupno 7 zemalja.

-Imali smo prijavljenih 47 radova, sa 102 učesnika iz osam zemalja, a suorganizatori skupa EKONBIZ 2024 bili su Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu, Ekonomski fakultet u Subotici Univerziteta u Novom Sadu, Ekonomski fakulteta Univerziteta u Nišu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sjedištem u Kosovskoj Mitrovici, Ekonomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Ekonomski fakultet Univerziteta u Crnoj Gori, Fakultet za turizam i biznis logistiku Univerziteta „Goce Delčev“ Štip - Makedonija, School of Public Administration and Entrepreneurship Ural Federal University Ekaterinburg, Russian Federation, Faculty of Economics Sciences,,Lucian Blaga" University Romania, Polytechnic Porto Accounting and Business School - Portugal i Privredna komora of Porto Republike Srpske - Područna privredna komora Bijeljina“, rekla je prof. dr Petrović i zahvalila svim učesnicima na dolasku. Viši naučnik saradnik prof. dr Katica Radosavljević sa beogradskog Ekonomskog fakulteta, govorila je o demografskim kretanjima u ruralnim sredinama, prevashodno u Srbiji.



-Tema je aktuelna, jer statistika govori o velikom padu ruralne populacije i o trendu koji se nastavlja, što nije dobro za budućnost. Ekonomska situacija ih promorava da odlaze, a najveći broj su u pitanju žene“, rekla je prof. dr Radosavljević.  Dekan Ekonomskog fakulteta u Banja  Luci prof. dr Milenko Krajišnik, naglasio je da se svijet kreće u turbulentnom vremenu, vremenu u kom se bitno mijenjaju stvari, po pitanju vještačke inteligencije, primjeni novih tehnologija i u tom kontekstu, male zemlje, kao što je Republika Srpska, moraju tražiti neka svoja rješenja.

-Mi moramo da resurse kojima raspolažemo, koristimo efikasnije nego što to činimo. Postoje nove tehnologije koje su lako prihvatljive, a pretpostavka za njih je dobro obrazovanje. Bez novih tehnologija nećemo se moći razvijati i moramo sarađivati sa svijetom, kako bismo vodili računa o svojim interesima“, rekao je prof. dr Krajišnik.  Dekan Ekonomoskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici prof. dr Tanja Vujović istakla je da se ne može odvojiti ekonomska od političke realnosti.



-Politika je produžena ruka ekonomije i ono što ne može da reši ekonomija, rešava politika, ali to su nepopularni i bolni načini rešavanja problema. Smatram i da sistem obrazovanja treba da prati sve promene, tako da ovakvi skupovi doprinose trasiranju puta“, rekla je prof. dr Vujović. Rad pod nazivom Demografski izazovi i održivi razvoj, izlagala je prof. dr Jelena Kočović, sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i dugogodišnja profesorica Fakulteta poslovne ekonomije Bijeljina.

-Današnji demografski izazovi za zemlje u sveti i zemlje u razvoju, pre svega zemlje našeg regiona, nisu ni najmanje povoljni. Prisutno je starenje stanovništva, gubitak ruralnog stanovništva, a prirodni priraštaj u našem regionu je veoma nepovoljan. U Srbiji je procenat minus sedam, a u Republici Srpskoj minus 6,4, a tu je i problem gubitka radne snage. Imamo odliv mozgova, odlaze nam najkvalitetniji kadrovi, koji trreba da budu nosioci održivog razvoja“, rekla je prof. dr Kočović i naglasila da se mora voditi računa, da se mora napraviti strategija održivog demografskog razvoja.
 
Semberija info